Hoe een kwartje na 5 jaar pas kan vallen
25 mei 2013

Detox for the mind (1)


Als iemand mij zou vragen: Hoe was je stilteretraite? Wat dan te antwoorden?
Het volgende kwam op: "Ik kan je een dag beschrijven. Wat we deden, van minuut tot minuut. Ik kan je het schema vertellen dat zich iedere dag herhaalde: van 6.45 uur dat we gewekt werden door iemand die met een thingsa, een Tibetaanse belletje, door de gangen liep, tot aan de laatste metta meditatie die tot 20.45 uur duurde. Over de yoga, die mij deed beseffen dat mijn Ego om zelf les te geven toch groter is dan ik had gedacht.
Ik kan je uitgebreid vertellen hoe heerlijk het eten was: het fruit, de pompoensoep, salades en asperges, alles vers uit eigen tuin. Over de werkmeditatie: tientallen uien pellen en mijn perfectionisme dat daarbij kwam kijken: hoe goed en snel ik mijn taak moest afronden. Het inzicht dat de loopmeditatie mij gaf: pure doelloosheid betrachten in plaats van ergens naar toe te moeten ‘rennen’.
”Vipassana is a way of self transformation through self-observation”

Ik kan je details geven hoe het oude klooster en de prachtige tuin eruit zagen; de luxe kapelkamer waar ik sliep; de lijster die mij ’s nachts in slaap zong; het aantal mensen, hun namen en hoe wat hun uiterlijke kenmerken waren. De boeddhistische wijsheid die we meekregen van onze begeleiders en hun eigen ervaring.
Ik kan vele momenten omschrijven wat ik op dat moment deed, zag, hoorde, proefde, rook, dacht en voelde.
Eigenlijk is dit niet veel anders dan een dag zoals jij het zelf ervaart: verwachtingen al bij het opstaan over de dag die nog moet gaan komen, golven van blijheid, afgewisseld met verdriet, irritaties en teleurstelling, boosheid en dan weer liefde. Heel veel liefde…
Het verschil is alleen…

…dat ik alle tijd van de wereld had om de -soms al dichte- wonden uit het verleden te helen.
…dat ik alle rust had om tot mezelf te komen.
…dat ik alle ruimte had om mezelf in mijn armen te nemen en te knuffelen. Die ruimte heb ik gegeven aan mezelf én genomen.
Om toch enige voorkeur uit te spreken: het was heerlijk. Heerlijk om niets te hoeven, niet te spreken en om simpelweg dat te ervaren wat aan mij voorbij reisde. Deze 5 dagen hebben mij gezuiverd en lichter gemaakt. Wat toen was, is geweest; wat nu is, is. Half acht: DWDD :-)"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *