Lachyoga
4 september 2015
Yoga met uitzicht
5 maart 2017

Wie coach ik?


‘Wie coach je dan?’ We staan te midden van de gekleurde picknickkleden die om ons heen verspreid in het kale, dorre gras liggen. Het gras om ons heen heeft in de loop der weken al aardig wat te verduren gehad door het mooie weer. Kinderen leven zich uit in de nabije gelegen speeltuin.
Met name het kleine fonteintje is in trek. Niet raar gezien de hitte van deze dag. Ik heb hem zojuist verteld dat ik gekozen heb voor een opleiding Effortless Coaching en dit vak al enige tijd uitoefen. Hij is geïntrigeerd zie ik. En wil meer weten.
‘Ik werk met volwassenen die hoge eisen aan zichzelf stellen’, leg ik uit. ‘Het zijn veelal dertigers. Net een nieuwe baan waarin ze moeten uitblinken, een relatie of net een gezin, hebben diverse hobby’s of sporten fanatiek. Ze moeten veel van zichzelf, maar wist je dat ze vaak moeite hebben om zichzelf te accepteren wie ze werkelijk zijn? Ze willen van alles doen én daar in uitblinken. Ze zijn succesvol én hoog sensitief. Er ontstaat dan een strijd: het niet erkennen van die gevoeligheid en de lat hoog leggen. Herken je dat?’, vraag ik hem.
Leren dansen met je draken en demonen ...

Hij heeft aandachtig geluisterd en knikt. ‘De snelheid van de maatschappij, al hebben we deze zelf gecreëerd, biedt voordelen en ook nadelen. Steeds meer mensen ondervinden ‘last’ in de vorm van stress door de drukte om hen heen. Zeker bij jonge mensen lijkt het wel of het gaspedaal constant ingedrukt moet zijn. Interessant is om te kijken van wie dat moet. Is het iets dat je zelf wilt? Of leef je volgens de regels van vrienden, familie, sociale media en de maatschappij?’
Een speelbal van het leven?
Een verdwaalde bal rolt op ons af. Terwijl ik hem helemaal gelijk geef, schiet ik de bal terug naar het jongetje dat een eindje verderop staat. Het is ook nog eens heel herkenbaar wat hij zojuist zei. Uit eigen ervaring kan ik beamen hoe je overspoeld kan worden door en uitgeblust kan raken van dat snelle leven als je zelf geen keuzen maakt. Je wordt een speelbal van het leven. Het is dan niet alleen een leven leiden maar ook lijden. Ik zou graag willen dat andere mensen dit ook én op tijd inzien…
‘Dat is de reden waarom ik coach’, zeg ik hem. ‘Ik wens iedereen een leven toe vrij van angsten en belemmeringen die zijn aangeleerd of ontstaan na heftige emotionele gebeurtenissen. Sommige mensen lijden door het leven dat ze leiden. Omdat ze iets anders doen dan ze eigenlijk zouden willen. Omdat ze te veel moeten van zichzelf of denken te veel te moeten van anderen… Ik gun ze vrijheid in zichzelf en dat ze hun hart volgen. Ik wil ze hun levensvreugde terug geven omdat iedereen daar recht op heeft. Daar word ik blij van en dat geeft me energie! Ik gun dat mensen ontdekken wie ze werkelijk zijn. In plaats van belemmerd worden door te denken dat ze zijn wie ze zouden moeten zijn.’
De mensen om ons heen staan allemaal te genieten zie ik vanuit mijn ooghoek. Het feestje is geslaagd en de vele lekkernijen die met grote zorg gebakken zijn, vinden gretig hun aftrek. Mijn gesprekspartner heeft heel wat meer levenservaring gezien zijn leeftijd dan ik. Hij voelt mijn passie en gedrevenheid.
‘Hoe doe je dat dan?’, vraagt hij nieuwsgierig. ‘Ik ga met mijn cliënt op ontdekkingsreis’, leg ik uit. ‘Mijn cliënt bepaalt het reisdoel en de route er naar toe, ik begeleid hem of haar tijdens de reis. Wellicht komen we overtuigingen tegen, dan ruimen we die op. Of stuiten we op onafgemaakte emoties, dan begeleid ik mijn cliënt door die processen heen of misschien botsen we wel op een onzichtbare ijsberg, dan maken we dat tot bewust zichtbaar. Kortom, ik leer ze dansen met hun draken en demonen.’
Met een glimlach zegt hij mij op dit moment in zijn leven erg tevreden te zijn en zijn onderwereld figuren te hebben omarmd. ‘Al poppen die soms nog ook nog wel eens op’, geeft hij lachend met een knipoog toe. ‘Leven in het hier en nu helpt mij daar wel bij. Kies voor het pad dat jij op wilt gaan, geniet van de reis ernaar toe en doe dat alles met aandacht.’
Ik bedank hem voor het gesprek en terwijl hij een drankje haalt, mijmer ik nog even door. Het is wáár. Sinds de motor van mijn bewustwordingsproces is gaan draaien, is er veel veranderd in mijn leven. Oh ja, ik heb gevochten met mijn draken en demonen, maar ik heb ze ook omarmd. Daardoor ben ik een meer compleet mens geworden en sta ik dichterbij mijn kern en dat gun ik iedereen. Wat is er mooier dan vanuit je hart te leven en jezelf iedere dag een knuffel te geven? Omdat je simpelweg blij bent met jezelf en je leven.
Herken jij jezelf hierin en lukt het niet die dingen te veranderen die je zo graag anders wilt? Wil jij meer vanuit je hart leven? Ben je klaar met het strijden tegen je draken en demonen? Zeg je volmondig ja op deze vragen maar heb je geen flauw idee waar je zou moeten beginnen?
Kies voor de 'licht'kant in jezelf en boek bij mij een vrijblijvende Effortless Coaching ontdekkingssessie! Wees niet bang om te stralen en zet de volgende stap in je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *