Wat Is Yoga? Deel II
27 juni 2018
Nadi Sudhi
9 september 2018

Awakening


Op Facebook plaatste ik zondagavond laat 2 foto’s: één genomen op donderdag 28 juni, de ander op zondag 1 juli. Het was een vóór en ná foto na het volgen van een 3-daagse retraite. Dit had ik er alleen niet bijgezet. Er stond slechts: ‘Zoek de verschillen.’
De volgende dag ontving ik whatsappjes van mensen die me feliciteerde! Ik was even in de war. Toen ik een ander appje las, moest ik helemaal lachen: dachten ze nu dat ik zwanger was? Ik zocht de post op Facebook op en ook daar: felicitaties en mooie toespelingen op het feit dat het op de rechter (na) foto toch echt leek dat ik met zijn tweeën was. Wat heb ik gelachen!! Er stroomde gelijk zinnen in mijn hoofd. Ik pakte pen en papier en schreef en schreef. Ook wilde ik de post rechttrekken, voordat mijn familie aan de telefoon zou hangen… Want, zwanger ben ik niet. Nee. Er is wel iets anders in mij ontwaakt…
Zoals een eicel en een zaadcel versmelten tot een nieuw wezen, zo is het zaadje van Bewustzijn in mij ontkiemd en groter gegroeid. Het voelt tegelijkertijd dan ook als een geboorte – want ik droeg het ontkiemende zaadje al héél lang met me mee. Het voelt als een nieuwe periode en tegelijkertijd de beëindiging van een oude fase. Wetende dat er geen einde en begin is en alles precies zo gebeurt zoals het gebeurt. Dit einde is dus ook weer een nieuw begin. Een begin van een hele exciting ontdekkingsreis.
”Be a Light unto yourself” Boeddha

Ik ben altijd wel een zoeker geweest; niet dat ik bewust op zoek was, eerder onbewust, naar ‘iets’. In 2007 kwam ik in aanraking met het Tibetaans boeddhisme. Ik leerde over het aardse bestaan (samsara) en hoe dat lijden met zich mee brengt (dukha) en hoe de Boeddha hier een uitweg in zocht. Na zijn verlichting onderwees Boeddha de weg om uit het lijden te ontsnappen, samengevat in de 4 Edele Waarheden.
Ergens diep van binnen wist ik: dat wil ik ook. Ik wil moksha (bevrijding) en samadhi (verlichting) bereiken. Niet zozeer per se voor mezelf maar om erná ten dienste te zijn aan anderen. Om anderen te begeleiden op hun pad en ze te laten herinneren wie ze in werkelijkheid zijn.
In 2015 schreef ik voor de afronding van de yogadocentenopleiding YAN een Spirituele Autobiografie met ál mijn tot dan toe (spirituele) ervaringen. Het is een enorm boekwerk geworden. Op de voorkant zette ik een uitspraak uit het Mahayana boeddhisme: ‘Hoe talloos de levende wezens ook zijn, ik beloof ze te bevrijden.’ Met andere woorden: ik ben pas bevrijd als alle andere wezens bevrijd zijn van hun lijden. Dit is de bodhisatva gedachte en betekent dat je je eigen ‘verlichting’ uitstelt om die van anderen te bewerkstelligen.
Voor www.bodhitv.nl schreef ik als redacteur vele artikelen in vijf jaar. Door de rubriek ‘Op pad met Trix…’ bezocht ik verschillende spirituele stromingen en werd onder andere geraakt door Osho. In 2012 schudde ik me helemaal open tijdens een weekend vol dynamische meditaties waarin beweging en dans centraal stonden. Wat voelde ik de levensenergie (prana) door me heen stromen!
Ik verdiepte me in vipassana meditatie en in 2013 ging ik naar mijn eerste stilteretraite. Ik vond het heerlijk om dagen stil te zijn. Ongeveer op hetzelfde moment kwam ook de non-dualiteit op mijn pad en ik weet nog goed dat ik het boek van spiritueel leraar Adyashanti ‘Falling into Grace’ uitlas in die eerste retraite. Ik schreef over mijn eerste ervaring een blog omdat deze zo bijzonder voor mij was.

In 2014 koos ik voor een metta-retraite met Jotika Hermsen, voor mij de Koningin van de Liefdevolle Vriendelijkheid (metta en karuna). En in 2015 ging ik met Tijn Touber, Juno Burger en Irene Sportel mee naar de Ardennen om een week in stilte te zijn. Ik kende de boeken van Tijn al langer en had ze allemaal verslonden, begonnen met Spoedcursus Verlichting in 2010.
Kortom, even een greep uit bijna 12 jaar op de Weg van de Spiritualiteit. En ik vergeet nog diverse andere weekenden en vakanties die hebben bijgedragen aan het openen van mijn bewustzijn. Om niet te vergeten diverse behandelingen en workshops waar ik heen ging om mijn eigen Zijn te onderzoeken en mijn obstakels te overwinnen: van paniekaanval tot eetbui.

Al deze retraites hebben me iets geschonken: diepe inzichten, verwerkte emoties, losgetrild uit automatische patronen, donkere lagen ontsluierd. Kortom: ze brachten me steeds iets dichter bij mijn kern, wie ik in wezen ben.
Wat ik deze 3-daagse retraite heb mogen ervaren is eigenlijk met geen vingertik-op-het-toetsenbord uit te leggen. Geen enkel woord of honderdduizend woorden kunnen niet uitdrukken hoe deze ervaring voor mij was. Het vibreert allemaal nog na in mij.

Ik heb een nieuwe ervaring mogen beleven. Ik heb de energetische binnenwereld mogen voelen en het oneindige Veld van Bewustzijn wat daarachter zit. Voor de yogi’s onder ons: TAT.

Het is zo’n super excited gevoel dat in mij is ontketend, want het is ook weer een nieuw begin: ontdekken wat dit allemaal is en hoe ik mij dit nog meer eigen kan maken, want het is een totaal andere manier van leven. Niet meer vanuit de ogen die naar buiten gericht zijn, maar vanuit een diep weten van binnen en een deel van mij die getuige is van alles wat er gebeurt. Het is de bewustwording van al mijn energiecentra en hoe die vibreren nu ik hier in een stad als Amsterdam loop, in plaats van de prachtige bossen van Loenen.


Dus, op fysiek niveau ben ik niet zwanger, maar op energetisch niveau voelt dat wel zo.

Ik ben vol van onvoorwaardelijke liefde die ik gevoeld heb van een ware leraar (sadguru) tijdens de 3-daagse retraite in Loenen (Gld.) die ik vanaf nu ook echt mijn Sadguru kan noemen. Hij heeft in mij de Universele Liefde ontwaakt en eigenlijk al veel eerder dan dat ik hem fysiek ontmoette…

Ik ben vol van de connectie met de aarde. De natuur straalt me toe, de aarde draagt me. Mijn lichaam ben ik dankbaar op een liefdevolle manier. Ik voel me ook veel meer verbonden met mijn lichaam en ben me bewust wanneer dat minder word én weet dan ook wat te doen om die connectie weer te herstellen.

Ik ben vol van energie van de vruchtbaarheid, die zo voelbaar was in de ruimte waar we met 200 mensen zaten. De vruchtbaarheid die het lichaam opnieuw verjongt, sterker maakt.

Ik ben vol van de vitaliteit die Sri Vasudeva uitstraalt. Ik ben vol van het feit dat ik dit zelf heb mogen ervaren door het toepassen van voor mij bekende ademtechnieken (pranayama).

Ik ben vol van het luisteren naar deze mooie bijzondere man die het Licht zelf is en waarvan ik al zoveel geleerd had vóór dit retreat en waarvan nog veel meer wil leren. Ik ben vol van de overwinning om te spreken en vragen te stellen aan guruji ten overstaande van alle mensen.

Ik ben vol van mijn intellect die de hoeveelheid aan informatie opslurpte en dit zo graag in de praktijk wil delen….

Achter al deze 7 niveaus van menszijn schuilt één Bewustzijn en dat is ontwaakt in mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *