Awakening
6 juli 2018ACT
18 oktober 2018In de yoga sutra’s (teksten), die meer dan 5000 jaar oud zijn, wordt het belang van pranayama al benoemd.
Het woord pranayama is op te splitsen in prana en ayama. Prana kan worden vertaald met adem maar omvat veel méér dan dat. De vertaling ‘levensenergie’ is dan meer op zijn plaats. Prana is ook de energiestroom die zorgt voor de inademhaling. Ayama betekent controle of beheersen van. Pranayama kan dus worden vertaald met ‘beheersing van de levensenergie’ of ‘het reguleren van de adem’.
Er zijn heel veel verschillende soorten pranayama. De pranayama die in deze video aan de orde komt heet nadi sudhi. Wat houdt deze pranayama in en wat is het effect?
Nadi betekent energiekanaal; de betekenis van sudhi of sodhana is zuiverend/zuiveren. Nadi sudhi betekent dus letterlijk: het zuiveren van de nadi’s in ons lichaam.
Nadi sudhi betekent letterlijk: zuiveren van de nadi’s
Maar wat zijn nadi’s precies?
Zoals je (slag)aders en bloedvaten in je lichaam hebt waardoor bloed wordt getransporteerd, zo heb je nadi’s (energiekanalen of meridianen) waardoor de prana stroomt. We hebben zo’n 72.000 nadi’s in ons lichaam. Op bepaalde plekken in het lichaam komen heel veel nadi’s samen. Zo’n knooppunt wordt een chakra genoemd, een energiecentrum. Het is goed te weten dat nadi’s verbonden zijn met alles in ons lichaam, zoals organen, ledematen, en natuurlijk ook de chakra’s.
Wist je dat elke 2,5 a 3 uur een ander neusgat dominant is? We ademen dan iets meer door het ene neusgat en na 3 uur door het andere. Dit is interessant omdat een verschil zit tussen het ademen door je linker neusgat en ademen door je rechter neusgat. Voordat ik verder ga, wil ik je uitnodigen om eens te volgende oefening te doen.
Sluit je ogen (nadat je dit gelezen hebt😊). Druk je rechterneusgat dicht en adem in door links, wissel je vingers en adem uit door je rechter neusgat. Doe dit een paar keer. In door links, uit door rechts. Observeer. Wissel dan om en adem een paar keer door rechts in en door links uit. Houd je aandacht onder je neusgaten. Wat merk je op?
Kon je het verschil opmerken tussen links en rechts?
Als je ademt, breng je niet alleen zuurstof naar je longen, maar ook prana naar je energielichaam. En je kunt dus zeggen dat we twee stromen van tegengestelde energieën in ons lichaam brengen: verkoelende (yin) en verwarmende energie (yang).
Het effect is dat eerst inademen door het linker neusgat verkoeling brengt. Inademen door rechts wekt warmte op. De prana die door het linker neusgat stroomt, stroomt door de ida nadi. Deze is verbonden met het chakrapunt tussen de wenkbrauwen, ook wel derde oog genoemd en is gerelateerd aan de vrouwelijke (maan) energie. De prana stroomt door het rechterneusgat door de pingala nadi en staat in verbinding met het navel (3e) chakra waar het element vuur bij hoort en wordt geassocieerd met de mannelijke (zon) energie.
Je kunt je voorstellen dat in een gezond lichaam er balans is tussen deze twee energieën; het lichaam heeft deze afwisselende energieën ook nodig. Als het lichaam uit balans is, laat de adem dat ook zien en ontstaat er een disbalans tussen yin en yang energie in je lichaam. Door het doen van pranayama in yoga zoals deze nadi sudhi creëren we juist weer deze balans door afwisselend door onze neusgaten te ademen.
Voel zelf maar na de meditatie in de video wat het effect is. Wat merk je op in je fysieke lichaam, het denken of op emotioneel niveau?
De pranayama is dus uitermate geschikt om de twee energieën in het lichaam weer in balans te brengen na een drukke, vermoeiende dag. Maar, ook als je niet zo gemakkelijk in slaap komt, is dit bij uitstek de oefening om eens te proberen of dit verandert na een paar minuutjes nadi sudhi.