Yogales in Italië
15 juni 2017
Wat houd jou in beweging?
27 januari 2018

Bewust Consuminderen?


Wij allen gebruiken producten: wij zijn consumenten, dus wij consumeren. Doen we dit bewust? Kunnen we ook consuminderen? En kiezen we daar bewust voor?

De Sinterklaasspijzen zijn nog niet uit de supermarkt verdwenen en we worden weer verblijd met Kerstlekkernijen. Kunnen we echter wel spreken van ‘verblijd’? Of voelen we ons opgedrongen? Of misschien zelfs wel overspoeld door al deze producten die de consumptiemaatschappij ons biedt? De één zal zich hier meer aan storen dan de ander; de één zal zich er meer door verleid voelen dan de ander. Hoe zit dit bij jou eigenlijk? Wordt jouw koopgedrag beïnvloed door het aanbod, boycot je juist alles of ben je gewoon dankbaar wat wordt aangeboden? En, misschien nog belangrijker: hoe zit het met de bewustwording van je koopgedrag? Kies je bewust voor de producten die je koopt? Of laat je je verleiden door al het lekkers?
Overdaad schaadt...
Ik overdrijf niet als ik zeg dat Albert Heijn op zijn website maar liefst 34 verschillende soorten ‘December lekkernijen’ heeft staan. De nagerechten en borrelhapjes niet meegerekend. Zijn we net door de Truffelkruidnoten heen en vegen we de gevulde speculaas met perencompote-kruimels nog van tafel, krijgen we de keuze uit diverse type kerstkransjes: van schuim, van chocolade of in koekjesvorm. Of met rumsmaak, zeezout karamel, marsepein of met gluhwein... De ‘gewone’ koekkerstkransjes en zwart/wit gespikkelde chocokransjes zijn kennelijk te saai. De consument moet vooral uitgedaagd worden. Dus komen producten op de markt als: Kerstknispers, Melkchocoladeklokjes met crème brûlée, Bolletje Sneeuwmannen, Kerstschuim en Musketsterren gevuld met cranberry-sinaasappelsap…
Verleiding...
Deels kan ik heel dankbaar zijn voor deze weldaad en luxe. Deels voel ik me beschaamd voor die hoeveelheid aan lekkernij. Zeker als ik dit aan vrienden in een ontwikkelingsland als Nepal moet uitleggen. Als ik heel eerlijk ben, kan ik me soms aardig laten verleiden tot al dat lekkers. Ik kan heel nieuwsgierig worden naar bepaalde producten en wil dan eigenlijk van alles een beetje proeven. Met als gevolg dat ik de Albert Heijn verlaat met een zware tas en een lichtere portemonnee…
Liefde of chocolade?
Het verlangen naar lekkernijen, het allemaal willen proeven, heb ik de afgelopen jaren meer en meer herkend en geobserveerd. Gaf ik me eerst gewoon over aan dat gevoel van verlangen, de laatste jaren trakteer ik mezelf op wat liefde in plaats van een reep chocolade. Ik zag opeens in dat de opvulling van al die overtollige suikers voortvloeide uit een dieper liggende laag van irritatie en ontevredenheid. Mijn aardse, relatieve verlangen zou ik wellicht even kunnen bevredigen, maar het absolute geluksgevoel -dat veel dieper zit- zeer zeker niet. Natuurlijk kies ik af en toe nog voor wat lekkers! En ik doe dat dan ook echt heel bewust.
Compassie
De Dalai Lama heeft me ook geholpen hier op een andere manier mee om te gaan. In ‘De Kunst van het Geluk’ zegt hij: “…wanneer ik naar al die verschillende artikelen [in de supermarkt] kijk, ontwikkel ik een gevoel van verlangen, o ik wil die, ik wil dat… dan komt er een tweede gedachte bij me naar boven en stel ik mezelf de vraag: Heb ik dit echt nodig? Bij elke beslissing die je moet nemen kun je jezelf de vraag stellen: Word ik er gelukkig van?”
Dilemma of bevrijding?
Als ik weer in een ‘zal-ik-dit-wel-of-niet-kopen-dilemma’ verzeild ben geraakt, stel ik mezelf deze vragen. En, het helpt. Vaak voel ik ook echt dat ik het helemaal niet nodig heb en dat ik er totaal niet gelukkiger van word als ik dat allemaal zal consumeren. Wat me ook helpt, is de gedachte: ik gun het de ander méér. Ik consumeer bewust minder, oftewel consuminder, zodat de ander de kans heeft dit product wél te kiezen. Nu maar hopen dan dat de ander bewust voor dit product kiest en er optimaal van zal genieten…
Uitdaging
Volgende week staat in het teken van consuminderen: stilstaan bij de keuze van je producten en wellicht je winkelmandje iets minder vol laden. Heb je het écht allemaal nodig? Word je er écht veel gelukkiger van? Wat zou een weekje consuminderen voor jou kunnen betekenen? Dat is eigenlijk mijn boodschap voor nu. Het is niet makkelijk iets te laten liggen in het schap wat je eigenlijk wel heel erg graag zou willen hebben. Wat doet het met je als je een andere keuze maakt? Hoe voelt dat? Eigenlijk is ieder moment geschikt om ons bewust te zijn van ons gedrag. Alleen doen we dat vaak toch niet... Waarom niet nu deze week?
Ik wens jullie een gebalanceerde consuminder-week toe gevolgd door inspirerende, liefdevolle en harmonieuze feestdagen!

1 Comment

  1. Ellis schreef:

    Ha Trix!
    Mooi blog geworden 😉 Goed bezig.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *