Bewust Consuminderen?
7 december 2017
Wintersport met yoga en meditatie
8 maart 2018

Wat houd jou in beweging?


Onlangs werd deze vraag mij gesteld. En niet alleen aan mij. Ik zat in een groep. Een groep van 24 vrouwelijke yogi’s in opleiding. En één voor één hoorde ik antwoorden als: ‘mijn man’, ‘gezin’, ‘mijn kinderen’ en zelfs ‘mijn baan’… Ik was even met stomheid geslagen…

Echt? dacht ik. Kan een baan je werkelijk in beweging houden?? Cynisch dacht ik aan de stressperiode terug op mijn werk. Ohja, dacht ik, mijn baan heeft mij zeker in beweging gehouden! De stress vloeide zo rijkelijk door mijn lijf heen dat ik midden in de nacht wakker werd van hevige hartkloppingen… Waar ik mij over verbaasde, was het feit dat met zoveel stelligheid werd uitgeroepen dat baan, man en kinderen hen in beweging hield. Op mij kwam dit over als het vastklampen aan concepten die gecreëerd zijn door de maatschappij. Worden zij daadwerkelijk op die wijze door het leven in beweging gehouden? Of is dit stiekem Mr Ego die jaar in en jaar uit terrein heeft gewonnen door het ontwikkelen van (onbewuste) overtuigingen dat dit zo hoort?
Concepten...
Inmiddels hoorde ik ook andere concepten voorbij komen, zoals: de natuur, sport, yoga en meditatie. Iemand verwoordde het heel mooi: ‘Juist de rust die ik uit de natuur ontvang, houdt mij in beweging’. En ja, helemaal waar, dit zijn concepten waarmee ik mij soms identificeer. Maar toch…ook dit blijven concepten.
Life as it is...
Toen ik aan de beurt was, zei ik: “Het leven zelf. Het leven houdt mij in beweging”. Wat moest ik daar verder nog aan toevoegen? Ik adem het leven in en uit en het leven ademt mij in en uit. Het leven benoemen in concepten zoals gezin, carrière, sport, uiterlijk, sociaal leven is voor mij het leven opdelen. Alsof het leven daaruit bestaat? Nee, het leven is in al die dingen en in al die dingen is het leven. De concepten kunnen jou in beweging houden, maar soms kan je wellicht ook voelen dat het leven zélf jou doet bewegen. Ken je dat subtiele verschil? Heb je dat wel eens ervaren? En misschien heb je soms wel het gevoel dat het leven je in de steek laat. Dat je geen beweging meer ervaart in het leven. Wat zijn dan de dingen die jou weer in beweging zetten? Of misschien ervaar je soms juist dat het leven je téveel in beweging zet. Hoe ga je daar mee om?
Eenvoud...
Voor mij kunnen de natuur, meditatie, mindfulness, yoga, muziek, een boek of elementen uit het boeddhisme dan dienen als herinnering. Een herinnering aan het leven in zijn pure eenvoud. Een herinnering aan de stilte die ik ooit in mijzelf heb ervaren maar die mij op een goed moment ontglipt is. Het zijn de rustpunten die mij kunnen ontladen van opgehoopte spanning. En die mij terugbrengen naar de essentie van het leven, de essentie van nu: hier en nu gelukkig zijn.
Roept deze blog vragen bij je? Laat gerust een reactie achter. Misschien ben je op dit moment in je leven toe aan antwoorden op de vraag 'wat houd jou in beweging'. Misschien weet je wel wat, maar niet precies hoe. Coaching kan je helpen die antwoorden te vinden waar jij al lange tijd naar op zoek bent. Kijk onder het kopje 'I DO' en bij Coaching wat ik voor jou kan betekenen of stuur een berichtje via het contactformulier. Ik bied vrijblijvende ontdekkingssessies aan zodat je zelf kunt ervaren of deze vorm van coaching iets voor je is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *