Wat houd jou in beweging?
27 januari 2018
Wat Is Yoga?
25 maart 2018

Wintersport met yoga en meditatie


‘Wat heeft deze week je gebracht?’ Het is de vraag die we ter overdenking in de meditatie krijgen. Met zijn allen zitten we in een grote warme kamer van het hotel Adamello in Italië. De meesten op de grond op een kussentje, anderen op een stoel of liggen lekker op één van de bedden. De sfeer die er hangt ademt stilte uit. De aandacht is naar binnen gekeerd. In stilte met elkaar luisteren naar ons zelf.

Voordat de week begon had ik ook al nagedacht over deze vraag. Wat wilde ik deze week? Of eigenlijk wilde ik ontdekken wat deze week van mij wilde. Beschikbaar zijn…dat had ik opgeschreven en borrelt ook nu in me op. Ja zeggen tegen alles wat er is. Ook obstakels. Mezelf wat gunnen. En, vooral veel doen. Ja natuurlijk, veel doen: het to do lijstje afhandelen, mails bijwerken en een freelance opdracht want de deadline nadert snel...
Bijna word ik door deze gedachtenbrij opgeslokt. Op dat moment dat ik het opmerk, neem ik er afstand van. Dan komt ineens een emotie voorbij vliegen. Een golf van verdriet zwelt in me op. Want, hoe beschikbaar ben ik eigenlijk geweest deze week? Voor mezelf?
Mijn aandacht liep vaak genoeg weg, ja zelfs op de piste: …naar de toekomst, naar mensen in Nederland, naar de dingen die ik wilde doen, naar mijn skimaatje vóór mij, terwijl ik hier was op de piste, naar verlangen, naar angst om te vallen, naar…
Te veel willen...?
Hier en nu zijn, het klinkt zo simpel, maar écht in het nu leven is niet zo eenvoudig. Het is nu dag 6 en geen één item van het todo-lijstje is omgetoverd naar het tadaaaa-lijstje. Erg? Nee, maar het geeft toch onrust, kriebels en dat zijn sensaties die ik niet op vakantie wil voelen. Ik wil slapen, uitrusten, bijtanken, mezelf worden. Mezelf zijn. In liefde met mezelf vertoeven. Mezelf beter leren kennen. Ervaringen doorleven. Mooie gesprekken hebben met mensen.
Meditatie
Jan, de mindfulness leraar begeleidt ons tijdens deze berg-meditatie. Zitten als een berg. Ik denk aan de prachtige berg die ik vandaag ontmoette. Of ontmoette de berg mij? Ik stond ervoor en werd overspoeld door een intens gevoel. Ik draaide nog een bochtje en stond toen even stil. Luisterde. Zijn. Die berg was als een spiegel en deed me voelen wie ik was. Niet diegene die ik ben geworden, maar diegene die ik heel diep van binnen, in mijn eigen kern, werkelijk ben. Die ik niet altijd leef of laat zien in het dagelijks leven. Tranen liepen over mijn wangen. Een oerkreet ontsnapte uit mijn keel. Emoties door klank vormgegeven. Mijn hart stroomde over van blijdschap en vooral veel dankbaarheid. Daar stil staand, halverwege de piste, viel de tekst uit een liedje door me heen: “LEEF in je eigen moment, iedereen is mooi als je bent wie je bent." Daar hoefde ik niets voor te doen.
Berg = Zijn
De groep was al bijna beneden. Nog even blijven. Nog even één zijn met de berg. Toen gaf de berg mij een duwtje, alsof hij wilde zeggen: ‘Ga maar, beweeg maar, ook zonder mij in het vizier. Je hebt gevoeld wie je bent, ik liet het je even zien, omdat je het zelf soms wellicht vergeet. Dat is niet erg. Ga maar.’ Met mijn lichaam naar voren gericht vonden mijn ski’s de weg naar beneden. Tussen bomen door met zwaar hangende takken door dikke lagen sneeuw. De groep wachtte me al op en ik sloot aan zonder iets te zeggen. Zo stonden we daar. In stilte met elkaar luisterend naar onszelf.
Beschikbaar
En nu zitten we hier. Als een berg. Terug in het hotel. De berg die je zelf in werkelijkheid bent. Ik voel onvoorwaardelijke liefde voor mezelf door me heen stromen. Gelijk komt in me op dat ik het gelijk wil weg geven, iemand wil knuffelen als het belletje gaat. Oneindig veel dankbaarheid voel ik naar Jan die ons als mindfulnessleraar zo mooi deze week heeft begeleid. Het belletje kondigt het einde aan van de meditatie. Ik open mijn ogen en merk dat mijn armen in een liefdevolle houding om me heen zijn geslagen. Een knuffel aan mezelf. Ik blijf nog even zitten met dankbaarheid in mijn hart en liefde in mijn lichaam voor mezelf en al het andere om me heen, ben ik volledig beschikbaar….
Ik schreef deze blog 4 jaar geleden toen ik als deelnemer meeging. Nu ga ik als yogadocente mee. Ik geef iedere ochtend een heerlijke hatha flow les zodat je lichaam klaar is om op de ski's naar beneden te zoeven! Na de dag skieën volgt de meditatie. Lastminute korting voor jou: €75 Ga je ook mee? Kijk op hier of bekijk hier deze impressie van het skigebied, het hotel en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *