Bewust gelukkig zijn?
25 juli 2020
Toekomst wordt vanzelf Heden
24 augustus 2020

Bewust gelukkig zijn? (2)
Kun jij je nog herinneren wanneer jij je op je gelukkigst voelde? Of is dat misschien wel gewoon NU? Dat is natuurlijk het mooiste… als je gewoon NU op dit moment, ja nu je dit leest, kunt voelen dat niets je ontbreekt; dat je tevreden bent met wat je hebt in je leven en dat je ja, ‘gewoon’ gelukkig bent. Zonder voorwaarde. Niet dat je streeft naar méér, anders of beter.
In mijn vorige blog stelde ik ter discussie of je wel écht gelukkig bent als je je er niet van bewust bent. In deze blog wil ik met je delen wat voor mij het verschil is tussen aards en spiritueel geluk. Maar...
“Waar komt het geluksgevoel eigenlijk vandaan?”

Onderzoek wijst uit dat externe zaken, zoals een nieuw huis, nieuwe auto of telefoon tijdelijk een happy feeling geven. Zeker! Super fijn ook. Maar dat dit niet een long lasting geluksgevoel geeft. Sterker nog, de dag erna is het geluksgevoel weer precies hetzelfde niveau als voorheen. Dit principe wordt ook wel hedonistische adaptatie genoemd. We overschatten ons geluksgevoel.
We zijn als mens dan weer geneigd om méér te kopen als het geluksgevoel weer gezakt is. Dan zoeken we weer naar iets nieuws om dat geluksgevoel op te vullen. Wat nou als ik je vertel dat er IN jou altijd een gevoel van geluk, bliss (yogi’s kennen dit onder ananda), aanwezig is? Daar hoef je niets voor te kopen. Het is 180 graden draaien van je perspectief. In plaats van naar buiten te kijken en te zoeken naar iets wat je geluksgevoel zou kunnen verhogen; is het juist naar binnen zien wat er is en leeft in jou.
Ik pretendeer niet dat je altijd gelukkig moet zijn, of dat je je altijd gelukkig moet voelen. Sterker nog, nee! Zoals de Belgische psychiater Dirk de Wachter het zo mooi zegt: ‘Durf ook om ongelukkig te zijn.” Hij noemt zich de verdrietdokter en spreekt in mooie volzinnen: 'We moeten verdriet niet wegduwen. Want dan gaat dat via de achterdeur gequadrateerd in onze nek vliegen.' Hem googelen is de moeite waard: klik hier voor artikelen, interviews en ook op YouTube.
“Aards versus universeel geluk”

Ik heb zelf ontdekt in de loop der jaren, mede door zelfreflectie, schrijven, yoga en meditatie dat er twee soorten ‘geluk’ bestaan.
Het aardse (tijdelijke) geluk en het altijd aanwezige geluk in mijn diepste zelf.
Het eerste -aardse geluk noem ik het maar even- is het geluk dat je ervaart als je goed nieuws te horen krijgt, als je iets koopt voor jezelf, als je een cadeau krijgt van een ander waar je ontzettend blij mee bent, een mooi moment beleeft, de loterij wint, je kind die met uitgestrekte handjes op je afrent, de bloemen in je tuin, de zon die straalt op je huis, etc.
Het is een super fijn geluksmoment en je bent er even ontroerd door, van slag in positieve zin, blij, dankbaar wellicht, ja, gelukkig. Je vindt het fijn een nieuwe telefoon te hebben gekocht, je bent er blij mee. Je vindt het fijn dat je dat mooie cadeau hebt ontvangen van iemand. Het geeft je allemaal een blij en wel ja een geluksgevoel.
“Ben je nog steeds blij met...?”
En, voor hoe lang? Nog blij met je nieuwe aanschaf van kleding van vorige week? Je nieuwe telefoon van een half jaar geleden? En die auto waar je zolang op wachtte en nu hebt, hoe blij ben je daar nu nog mee? Kortom hoe dankbaar ben je nu nog voor die dingen die toen ZO fantastisch waren? Is het weer vanzelfsprekend geworden of krijg je nog steeds een gevoel van geluk?
Het zijn externe zaken en omstandigheden die jou dat aardse geluksgevoel geven. Niets mis mee hoor en heerlijk natuurlijk om even te ervaren. Als je echter te veel gaat hechten aan dit soort zaken en dat dit alles voor je betekent, ja, dan kan het op de lange termijn lastig worden… Dan kan je weer 'lijden' als die dingen wegvallen of er niet meer zijn en dan ben je dus een speelbal van het leven.

Hoe zit het met het andere gevoel van geluk?


Dat is er dus altijd. En wel alleen NU. In DIT moment. En DIT. Het is een gevoel van geluk zonder voorwaarde. Er hangt niets om heen. Vraagt niets. Het IS. Het is niet een geluksgevoel omdat… Het is onvoorwaardelijk en onuitputtelijk. Vrij van oordelen, vrij van een innerlijke criticus, vrij van beladen emoties, vrij van verleden, vrij van toekomst.
Of ik mij daar altijd van bewust van? Nee hoor. Ik weet dat dit aanwezig is in mij en dat het er gewoonweg altijd is. Ik ervaar dat ook niet continu, omdat ik natuurlijk ook wel eens versluierd raak door en verstrikt in ego-denken. Dat haalt me dan weg van ‘dit’, dat eigenlijk niet in woorden is te omschrijven...
In meditatie heb ik ervaren dat dit deel in mij onaantastbaar is. Noem het Divine, noem het Bron, noem het Bewustzijn, noem het Universum. Het is lastig om er een woord aan te geven en veel woorden (zoals God of Goddelijk) is nogal beladen in onze cultuur.
Mijn spiritueel leraar Sri Vasudeva verwoordde het recent prachtig in één van zijn wisdom talks YouTube(vanaf 24e minuut). Ik hoop jou daarmee ook te inspireren:
"What is extremely important is staying in the freedom of the moment. You know in spiritual circles they say: “Be in the now, stay in the present”. Why do we say that? Because, the eternal present is always at the center of being. The eternal present is in the changeless consciousness, that is always there at the center of being. Even when you create a thought, whilst maintaining that witness that is changeless, even when you generate a thought, there is a part of you that is not effected by the generation of the thought."
"It is like the clouds in the sky. The clouds move but they do not effect the sky itself. All the clouds are moving in the sky. Even as a projector projects light images on a screen and you see all these patterns come alive on the screen. You forget the screen but you only see the patterns/images. But if you keep your attention on the screen only, this is the play of light on the screen. The screen remains untouched."
"So too, the screen of your consciousness, the sky of your consciousness is untouched whatever happens on the outside. So if you identify with that part of you, which you learn in meditation, that is where the eternal present is. You do not identify with the change. You observe the change but you do not identify with them as you. But you identify with that changeless witness inside, as who you really are."

Mindblowing

Misschien mindblowing als je je altijd hebt geïdentificeerd met je gedachten en gevoelens. Ik deel slechts mijn eigen ervaring en wilde je meenemen in wat het onderscheid is in aardsgeluk en dat geluksgevoel op een dieper niveau in jezelf.
Laat ik afsluiten met een metta-wens, oftewel liefdevolle vriendelijkheid: Ik wens jou bewuste geluksmomenten toe in je leven of deze nu aards zijn of op een dieper niveau.
Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van (online!) yogalessen en coaching in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *