Collectieve adempauze
18 maart 2020
Bewust gelukkig zijn? (2)
29 juli 2020

Bewust gelukkig zijn?


Kun jij je herinneren wanneer jij je op je best voelde? Dat je het meest gelukkig was? Was dat een periode in je kindertijd? Dat je zonder zorgen met vriendjes en vriendinnetjes speelde bijvoorbeeld. Of later, toen je je eerste geld zelf verdiende en je eerste liefdesrelatie kreeg waarvan je dacht dat deze nóóit meer zou over gaan. Of misschien wel die verre reis die je maakte en die je alle hoeken en gaten van vrijheid liet ervaren…
Kun jij je nog herinneren wanneer jij je op je gelukkigst voelde? Of is dat misschien wel gewoon NU? Dat is natuurlijk het mooiste… als je gewoon NU op dit moment, ja nu je dit leest, kunt voelen dat niets je ontbreekt; dat je tevreden bent met wat je hebt in je leven en dat je ja, ‘gewoon’ gelukkig bent. Zonder voorwaarde. Niet dat je streeft naar méér, anders of beter.
“Of denk je: “Ik ben pas gelukkig als…”

Misschien is ‘geluk’ nu niet wat je ervaart in je leven, maar herken je het wel uit een andere periode in je leven. Al is dat misschien zelfs al een tijdje geleden. Wanneer het ook was, vorig jaar of toen je 10 was: was je je er eigenlijk wel bewust van, op dat moment, dat je super gelukkig was?
Ik weet nog dat ik als kind het zo heerlijk vond buiten te spelen. Het was een zwoele zomeravond en de klok had al aangegeven dat ik naar huis moest. Ik wilde alleen nog niet want we waren zo lekker in alle vrijheid aan het spelen! Ik rende naar huis en vroeg aan mijn ouders of ik nog langer buiten mocht zijn. Ik kreeg toestemming en ik kan me nu nog herinneren dat ik me daar zó bewust van was dat ik terug huppelde en mededeelde dat ik dit de meest gelukkige dag uit mijn leven was!
“Ben jij je bewust van je geluksmomenten?”

Achteraf reflecterend kun je natuurlijk makkelijker zeggen over een tijdsperiode in je leven: Jaaaa, toen in DIE tijd was het fantastisch -dat realiseerde ik me toen niet- maar nu kan ik wel zeggen: toen was ik écht het meest gelukkig.
Alleen… als je TOEN niet bewust was dat je op dat moment gelukkig was, telt dat wel als gelukkig zijn? Hoeveel waarde heeft een geluksmoment als je je daar niet van bewust bent? Is het niet zonde dat je je daar achteraf pas bewust van bent? En hoe tof zou het zijn als je je op het moment zelf wel bewust van je gelukzaligheid bent! Dan beleef je je geluksmoment werkelijk.
“Wat is jouw (favoriete) bewuste geluksmoment?”

Ik begon mijn blog over wat jouw meest gelukkige moment was en of je je daar bewust van was op dat moment. En of je op dit moment ook gewoon 'gelukkig' kan zijn. Puur zijn met wat is, tevredenheid in het huidige moment, is al een ervaring van geluk. Het hoeft helemaal niet zo groots en meeslepend. Juist in het NU is die oneindige aanwezigheid van Bewustzijn beschikbaar. Het enige wat je hoeft te doen is weten hoe jij contact maakt met die Bron. Voor mij is dat meditatie, voor jou is dat…?
Om af te sluiten met een heldere uitleg van mijn spiritueel leraar Sri Vasudeva uit één van zijn recente wisdom talks op YouTube(vanaf 24e minuut).
“How wonderful it is to be able to experience this Consciousness that is within us. That is what the meditation does. It uncovers this beautiful state of Consciousness within our own being. That treasure. With all its precious gems: love, wisdom, vitality, strength, protection, nourishment, all limitless. How precious is this space…"
Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van (online!) yogalessen en coaching in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *