Conscious living
15 december 2019
Bewust gelukkig zijn?
25 juli 2020

Collectieve adempauze


Zondag besloot de regering ook in Nederland dat de scholen en alle horecagelegenheden dicht moesten. Enorme consequenties. Ik stond in de supermarkt (gewoon wat boodschappen te doen) en de kids brachten mij het nieuws: gejuich en gejoel, geen toetsen! Vrij!
Ik kijk naar buiten en observeer de bomen en de straat voor mijn appartement in Amsterdam. De natuur trekt zich weinig aan van deze schikbarende ontwikkelingen: eksters vliegen af en aan met takjes in hun bek, de vogeltjes fluiten dankbaar hun lied. Ook het verkeer gaat af en aan, mensen fietsen heen en weer (hee ik zie dat het wc-papier weer te verkrijgen is!), de vuilniswagen haalt het vuilnis op zoals de bussen mensen, scooters tuffen voorbij, kinderen spelen in de voetbalkooi… Het is een dagelijks tafereel. Misschien zie ik iets vaker een oranje ‘thuis bezorgd’ fiets langsrijden?
Je zou bijna vergeten dat we in een collectieve lock down zitten vanwege het Corona virus. Oh nee, toch niet: zet je tv maar aan of check je telefoon op social media en bam! Je wordt overspoeld door berichten die soms niet van nep of echt zijn te onderscheiden. Is dit positieve voeding voor jou?
Via Facebook zag ik enkele weken geleden een bericht langs komen dat mijn aandacht trok. Ik kan de post niet zo 123 meer vinden maar Corona werd vergeleken met de pest in de middeleeuwen. De pest in de middeleeuwen zorgde voor aanscherping en verbetering van de externe hygiëne. Er kwam een rioleringsstelsel zodat ziektes langzaamaan werden teruggedrongen. Mensen werden zich heel erg bewust gemaakt om hun leefomstandigheden hygiënischer te maken.
“Wat leert het Corona virus ons nu?”

Je zou kunnen zeggen ...meer bewustwording van onze interne hygiëne…. Want,
De omgeving wordt letterlijk van ons afgesloten, alle sociale-buiten-de-deur-gelegenheden zijn gesloten. Alle events, doe-activiteiten zijn gecanceld. Sportscholen dicht. We worden letterlijk gedwongen bij ons zelf Thuis te komen. In huis te ZIJN. Uit te rusten. Een adempauze te nemen. De aandacht meer in onszelf te richten.
Niet iedereen zit daarop te wachten natuurlijk, dat snap ik. Misschien vraag je je juist af: Wat ga ik in hemelsnaam doen in die periode tot 6 april? En zie je de muren al op je af komen….
Weet je, we zijn human BEINGS en geen human DOINGS. Kun je ook eens even niets doen? En je overgeven aan de collectieve adempauze…?
Het enige wat je kan doen is: zorgen dat je niet ziek wordt!
Goed (of nog iets beter?) voor jezelf te zorgen. Bewuste keuzes maken op voedingsgebied. Wat ga ik eten? Wat voor boodschappen doe ik? Extra vitamines of wc-papier? Minder suiker, vlees en alcohol? Slik je extra vitamine of haal je eens een biologische onbespoten broccoli? Hoe schoon wil je van binnen worden? Een sterk immuunsysteem creëren zodat je je enigszins wapent tegen ongewenste micro indringers?
We kunnen natuurlijk ook de tv aanzetten en ons laten overspoelen door de berichtgeving van de (social) media. Angstige berichten. Enig idee wat die doen met je systeem? En in je hoofd? Rondmalende video’s en woorden die zich vast zetten in je cellen en je immuunsysteem afzwakken. That is for sure.
“Waar kies jij voor?”

De volgende vragen kwamen bij mij in ieder geval op: Hoe zuiver wil ik worden en kan ik worden? Wat mag ik loslaten? Waarvan wil ik mij verschonen in deze periode? Waarmee wil ik mij voeden?
Mijn spiritueel leraar Sri Vasudeva had ook een mooie invalshoek: it will make us more mindful. We leren letterlijk om na te denken bij onze acties: wel of niet op bezoek bij onze (groot)ouders met de kinderen? Bij thuiskomst -> handen wassen! Voor het eten -> handen wassen! Een knuffel als begroeting? Even niet. Gepaste afstand bewaren in de supermarkt en geen handen schudden. Hoe ontzettend makkelijk onze automatische piloot aangaat, bleek wel toen Rutte 1 minuut nadat hij zelf had gezegd ‘geen handen schudden’ zijn hand uitstak naar iemand.
We handelen zo snel op onze automatische piloot. In hoeverre ben jij je hiervan bewust? We worden gedwongen alerter te zijn, stil te staan bij onze acties: deurgrepen vastpakken, liftknopjes indrukken, winkelmandjes aanraken… prima, maar erna wel even uitgebreid de handjes schrobben.
We worden in ieder geval nu super bewust gemaakt in ons doen en handelen. Niet alleen om onszelf te beschermen maar ook voor onze mede mens. Mijn één week 75 jarige moeder ontving een briefje in haar brievenbus van mensen even verderop: “Als we boodschappen voor u moeten doen, doen we dat graag, laat het ons even weten! We zetten de zak voor de deur.” Super sweet!
De collectieve adempauze zorgt ook voor verbreding van het collectief bewustzijn. Want, er poppen steeds meer online initiatieven op: healing circles, meditation groups, well-being for the world...
Als yogadocente mis ik het les geven ook wel een beetje, dus hoppa: Live via Facebook. Al 2x ging ik LIVE vandaag: vanochtend voor een sessie op de mat (meditatie, ademoefeningen en asana’s) en in de middag half uurtje stoelyoga (yogahoudingen op de stoel). Het werd enorm gewaardeerd en ik kreeg leuke feedback. Morgen weer? Ja hoor, morgen weer.
Dus het virus duwt ons niet alleen in de richting van onszelf, onze interne hygiëne op orde te krijgen, maar ook zorgt het voor meer bewustwording voor het welzijn van anderen: wie of wat kan ik helpen die het harder nodig heeft?
Tot slot ook, het virus bevordert de collectieve saamhorigheid. Er is minder wij versus zij; er wordt internationaal gezocht naar cures en oplossingen. Dit artikel is een mooi voorbeeld. En ook in Nederland dragen we met elkaar de consequenties. De bloemen op de veiling in Aalsmeer worden uitgedeeld aan zorgcentra; overgebleven voedsel in de horeca rondgereden of gedoneerd aan de Voedselbanken. Gisteravond heb ik enkele minuten geklapt met vele miljoenen Nederlanders voor de hulpverlening. Dat zouden we vaker moeten doen; en niet alleen in tijden van crises en niet alleen voor de zorg. Gewoon voor de wereld, gewoon voor je medemens, gewoon voor jezelf. Omdat je het waard bent, omdat je geliefd wordt, omdat de aarde het kan gebruiken.
De collectieve adempauze brengt ons letterlijk tot stilstand. We worden gedwongen stil te staan en te luisteren naar wat er in ons leeft en héél goed voor ons zelf en elkaar te zorgen. Laten we die tijd gewoon even benutten…
Sending Healing Vibes to every sentient being from the Infinite Source of Consciousness.
Stay connected, stay healthy.
Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van (online!) yogalessen en coaching in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *