Ervaringen van een retraite in Trinidad: het hart (deel 1)
15 mei 2024
Ervaringen van een retraite in Trinidad: het hart (deel 3)
20 mei 2024

Ervaringen van een retraite in Trinidad: het hart (deel 2)


Veel lieve mensen in Nederland stellen mij de vraag: hoe is het daar? Er gebeurt zoveel en op zoveel niveaus... Het is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is 😊


Toch voel ik iets in mij die toch graag een tipje van de sluier oplicht. Want, ook toen ik aankondigde verlof te nemen, vroeg iedereen natuurlijk: Waar ga je heen? Omdat het woord ‘ashram’ niet voor iedereen bekend is, zei ik maar: ik ga 2 weken op intense retraite.


Dus, hoe is het hier? Deel 2 over het hart.


Mijn ex had ik voor mijn vertrek ook verteld dat ik naar deze plek zou afreizen. Ik ging bij hem langs nadat ik bij zijn moeder op bezoek was geweest met een bloemetje om te bedanken voor al die jaren. Iedere keer als we op bezoek waren, had ze altijd rekening met mij gehouden dat ik geen vlees eet en liever melkproducten vermijd. Iets wat ik heel erg waardeerde.


Toen ik bij hem op de bank zat in zijn nieuwe appartement, keek hij me aan en zei: ‘Wellicht kom je wel thuis met een nieuwe liefde.’ Ik reageerde gelijk: ‘Doe niet zo maf. Dat is wel het laatste waarvoor ik daarheen ga.’ Het is gek te zeggen, maar ergens heel deep down voelde ik ook iets van ‘ja misschien wel…?’ Al kon ik dat totaal niet plaatsen.


Hij kreeg een beetje gelijk. Alleen niet in de aardse vorm zoals hij dacht, maar veel en veel sterker, op energetisch niveau.


40 Dagen Periode

Op dag 4 van de 40 dagen periode vroeg ik Guruji: "Hoe kan ik mijn ego meer laten overgeven aan het Goddelijke?" Het was tijdens de Sacred Conversations, onderdeel van dit intensieve 40 dagen programma. Plotseling kwam deze vraag naar boven en zoals altijd keek ik eerst of ik het antwoord niet van diep in mijzelf kon vinden. Deze keer was het anders en stak ik mijn hand op bij de Zoom optie.

Simpel', antwoordde Sri Vasudeva, 'Als je meer van het Goddelijke houdt dan van je ego. Van wie hou je meer?', vroeg hij me terug. 'Je ego? Of het Goddelijke?'

Het was niet iets dat ik meteen kon beantwoorden. Ik bedankte hem en zette mijn laptop uit. Ik was in Amsterdam. Hij was in Trinidad. Ik kon zijn energie zo dicht bij me voelen. Het was alsof ik daar was. Nog niet. Over 4 weken zou ik er echt zijn. Dat leek zo ver weg...

Loslaten

Het was nog geen week geleden dat mijn vriend me had verteld dat hij de relatie wilde beëindigen. Dat kwam als een schok. Al stond ik er 100% achter. Ik kon het niet beëindigen. Hij deed het. Zoals het voor mij voelde, steunde Kundalini hem om deze stap te nemen. Een stap die ons beiden zou bevrijden van de sluier die over onze relatie lag. Ik heb zo hard gewerkt om die sluier op te ruimen, maar dat was niet de oplossing; dat was loslaten.

Dus in de eerste week dat ik in de ashram in Trinidad was, kwam de vraag die ik aan Guruji had gesteld weer bij me terug. Ik kauwde op de kwestie. 'Wie houdt van wie?', dacht ik. En aan het einde van de week was er plotseling een inzicht: Het lijkt erop dat er 3 onderwerpen in het antwoord zijn: jij, het Goddelijke, ego. Maar... ego is slechts een instrument, het is Haar liefde die het "ik-je" ervaart. Het is het ego dat de ervaring heeft van Liefde, Mededogen, Vreugde, wat er zou kunnen zijn...

In de laatste week kwam het gevoel echt door me heen.


“Zij is het die de Liefde door mij heen spoelt!”

De laatste 2 weken waren een diepe reis van nederigheid, het ego nederiger maken, om Haar in mij toe te laten, uit de weg te gaan, subtielere patronen te zien en vooral het ego over te geven aan Haar... en deze reis gaat natuurlijk door, wanneer de mogelijkheden om hier meer in te groeien en het te blijven voelen, zich zullen voordoen als ik weer thuis ben...

Tijdens de meditatie op Dag 38 gebeurde er iets magisch. De sacred space waarin ik zat werd plotseling zwanger van Onvoorwaardelijke Liefde. In feite was het de ervaring van het 'ik'; het 'ik' dat nu uit de weg was. Kundalini stroomde door me heen, door alle chakra's, naar alle botten, spieren en tot diep in mijn cellen. Vele tintelingen die orgastisch aanvoelden, stroomden door me heen. Alsof alle 72.000 energiekanalen opengingen.

Op deze dag kan ik de vraag met zekerheid beantwoorden: Het 'ik' houdt meer van Haar dan van mijn ego. Sterker nog, het 'ik' houdt nu meer van Haar dan van wat of wie dan ook. Absoluut. 

Dus… mijn ex had tóch een beetje gelijk 😉


26 mei geef ik een Stiltedag in de mooie Meditatietuin in het Amstelpark in Amsterdam! Van 13.00-18.00 uur kun je je onderdompelen in mindfulness meditaties die we liggend, zittend, staand en lopend zullen beoefenen. Verder... mindfulness yoga en een eetmeditatie zijn onderdeel van de middag. Gun jezelf te onthaasten en gewoon te zijn. Je hoeft geen ervaring te hebben met mindfulness of meditatie.


Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van transformatie coaching, Self Care workshops, Stiltedagen en Bodytalk sessies. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van yogalessen, (online) coaching en trainingen in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *