Ervaringen van een retraite in Trinidad: het hart (deel 2)
15 mei 2024
Ervaringen van een retraite in Trinidad: eten (deel 2)
22 mei 2024

Ervaringen van een retraite in Trinidad: het hart (deel 3)


Welkom! Leuk dat je mijn ervaringen in de ashram in Trinidad leest. Deel 3 over het hart: dankbaarheid.

“I center my consciousness in the Source of my being. That Source of infinite peace, love, goodness, wisdom and vitality. I centered there. That my thought in this day, my every word, my every action, be full of light, goodness. That I may be a blessing to my world day. I give thanks for all the blessings I have received from my gracious Universe. And I pray to stay aligned to Divine Will. Shanti, peace, Shanti, peace, Shanti, peace.”


Lotus houding

Ik zit op mijn zelf gemaakte kussentje in de grote meditatie hal. Zelf gemaakt omdat ze hier geen meditatie kussentjes meer uitdelen. Er staan stoelen waar de meeste mensen dankbaar gebruik van maken. Ik houd ervan op de grond te zitten, lekker aardend. Ietwat jaloers kijk ik naar mijn landgenoot, die gewoon kaarsrecht in lotus houding zit zonder enige ondersteuning. Ja, dat trekt mijn rug niet. Creatief ben ik wel, dus terug op mijn kamer had ik de eerste dag al een stellage gefabriceerd die ik elke keer meeneem. Met een handdoek, yogablok en een sjaal erom heen kom je een heel eind.

Mijn handen tegen elkaar in Namasté positie voor mijn hart en met mijn hoofd voorover gebogen fluisteren mijn lippen deze prayer mee. Na elke meditatie herinnert Guruji ons eraan hoe belangrijk het is om een intentie voor de dag neer te zetten. Grappig, na elke yogales, op welk tijdstip van de dag dan ook, geef ik dat mijn cursisten ook mee. Ik ken het gebed uit mijn hoofd, maar ik wil het ook echt voelen, doorgronden tot in elke cel. Het is een voornemen om me wederom vandaag te aarden, gecentreerd te blijven en niet weg te vliegen in gedachten van mijn kern ‘tralalalala, oh ja…’.


“I give thanks for all the blessings I have received from my gracious Universe”

Vooral na het opzeggen van deze zin voel ik een diepe intense dankbaarheid. Het is bijna niet te beseffen… maar al die prachtige dingen die op mijn pad zijn gekomen. WOW! Ik voel het ten diepste in mijn Zijn. Dat ik hier nu zit! Dat ik dit mag ervaren! Dat ik Kundalini mag ervaren! Dat ik een Kundalini Meester heb mogen ontmoeten die mij zoveel lessen heeft geleerd en nog steeds leert, die de Essentie zelf is, vrij van karma en perfect in staat om het Spel te doorzien en te co-creëren met Kundalini...

Love Your Self

Guruji zit voor ons en start hierna de talk. Voordat hij dat doet, drinkt hij soms wat thee. Dat geeft mij de gelegenheid heel snel even wat aantekeningen te maken over hoe de meditatie voor mij was. Gister in het leuke winkeltje hier op het terrein, heb ik een mooi dagboek gekocht. Dat was ik namelijk vergeten. Alles digitaal meegenomen: e-reader, laptop, telefoon… waarom nog schrijven? “Love Your Self” staat er met grote letters op de voorkant.

Het doet me weer denken aan de vraag die ik Guruji stelde en zijn directe teruggekaatste vraag erop: “Van wie houd je meer? Je eigen ego? Of het Goddelijke?” Ik kon er toen in Nederland geen antwoord op geven. De laatste dagen krijg ik steeds meer inzichten. Want, wie houdt van wie?

Hart

Ik open mijn schrift en begin meteen aantekeningen te maken. Welke sensaties ik voelde tijdens de meditaties, welke gedachten voorbij kwamen, welke emoties ik ervaarde, hoe standvastig ik was om mijn monkey mind weer terug te brengen, mijn intentie voor de dag... En vanzelf rolt er een soort van ‘stappenplannetje’ uit. Veel tijd heb ik niet om dit uit te werken, want ik wil ook volledig luisteren naar de inspiratie talk. Niet alleen met mijn oren maar met heel mijn hart en ziel.

Over een paar uur zal de studie groep al weer starten en wordt de essentie van deze talk besproken. Ik leg mijn pen neer en zit met mijn ogen dicht om de woorden niet alleen te horen met mijn zintuig maar vooral ook de diepere betekenis ervan te doorgronden…


26 mei geef ik een Stiltedag in de mooie Meditatietuin in het Amstelpark in Amsterdam! Van 13.00-18.00 uur kun je je onderdompelen in mindfulness meditaties die we liggend, zittend, staand en lopend zullen beoefenen. Verder... mindfulness yoga en een eetmeditatie zijn onderdeel van de middag. Gun jezelf te onthaasten en gewoon te zijn. Je hoeft geen ervaring te hebben met mindfulness of meditatie.


Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van transformatie coaching, Self Care workshops, Stiltedagen en Bodytalk sessies. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van yogalessen, (online) coaching en trainingen in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *