Wat betekent de vastentijd?
2 maart 2022
Ervaringen van een retraite in Trinidad: het lichaam
29 april 2024

Wie ben ik?
In mijn vorige vier blogs heb ik toegelicht dat het proces van mezelf voorstellen nogal is veranderd in de afgelopen 15 jaar! Dat komt als eerste omdat ik niet meer die persoon ben van 15 jaar geleden. Daarnaast is het ‘verhaal’ ook anders geworden én doe ik andere dingen. Inmiddels heb ik een eigen bedrijf en bied ik verschillende diensten aan: yoga, Bodytalk, coaching & trainingen op het gebied van vitaliteit en mentale veerkracht.

Wat vertel jij mensen als ze je vragen ‘Wie ben jij?’. Je kan wat over je leven vertellen: waar je woont, hoe oud je bent, je naam zeggen, hoeveel kids je hebt, of je getrouwd bent, wat je werk is… maar is dat écht wie je bent?
Eigenlijk is dit wel het normaal. Dat je gewoon de standaard zaken deelt. Ik denk dat ik mede daarom ook zo’n moeite had die vraag te beantwoorden…
Je kan natuurlijk ook de boel helemaal omgooien. In plaats van het standaard praatje te houden, iets heel anders vertellen. Ook dat vertelt iets over wie jij bent.
In de Effortless Coach opleiding in 2016 kwam dit ook al even aan bod. Je moet helemaal niet willen uitleggen wat een effortless coach is. Nee, je wilt mensen nieuwsgierig maken naar je, dus vertel je welke doelgroep je coacht.
“Welk verhaal je ook vertelt... be the authentic you.”

Ik sta op een feestje met iemand te praten. Diegene vraagt mij: ‘Wat doe jij eigenlijk voor werk?’ We hebben al even gepraat en diegene heeft verteld wat ie deed. Nu is het de beurt aan mij.
‘Ik ben werkzaam als mindfulness coach en trainer op het gebied van vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Ik werk met mensen die erg veel last hebben van stress in hun lijf en hoofd, maar niet weten hoe ze hun patronen kunnen doorbreken. Sommigen hebben last van piekergedachten of stellen hoge eisen aan zichzelf waardoor ze zichzelf zo pushen dat het niet goed voor ze is. De meesten die ik coach zijn het evenwicht in hun leven zoek: werk gerelateerd of privé, dat maakt niet uit. Ze kunnen veel energietrekkers opsommen, maar zijn het contact met zichzelf kwijt geraakt wat hen echt energie geeft om weer op te laden.’
Ik wacht even. Ik zie dat mijn gesprekspartner nog steeds geboeid is. Ik vervolg:
‘Misschien herken je het wel? Dat je voelt dat je geleefd wordt, dat er ergens iets knaagt, dat je dingen wellicht wel anders wilt, maar niet helemaal weet hoe. Dat je soms een kort lontje hebt, snel geïrriteerd kan zijn, pijnlijke nek en schouders, maar niet echt weet wat de oorzaak is. Dat je werk eerder als last voelt en dat je er soms slapeloze nachten van hebt. Ja, misschien ook wel dat je stress kan ervaren in een bepaalde periode. Herken je dat?’
‘Ah, ja’, zegt mijn gesprekspartner. ‘Zeer herkenbaar! Gelukkig is het bij mij altijd tijdelijk. En dan herken ik het en weet ik gelijk wat ik moet doen.’
‘Oh dat is fijn om te horen! Daar gaat het om. Dat je weet wat jou weer oplaadt. Iedereen ervaart op zijn tijd stress en dat hoeft zeker niet verkeerd te zijn. Ik wil alleen graag mensen bewust maken van het feit dat hun lijf en hoofd stress signalen kunnen afgeven en dat mensen dan weten welke tools ze kunnen gebruiken. Hoe je dat jezelf kunt trainen. Dat leg ik ook uit in mijn trainingen. Over hoe je omgaat met het piekerverstand, hoe je goed voor jezelf kan zorgen. Dit doe ik aan de hand van krachtige, simpele, soms lichaamsgerichte oefeningen. Als yogadocente weet ik als geen ander hoe body & mind met elkaar verbonden zijn. Daarom leg ik ook altijd iets van de werking van het brein en zenuwstelsel uit.
“Mindfulness brengt je altijd weer terug naar hier en nu. Wat is er belangrijker?”

Mindfulness oefeningen kunnen super helpend zijn. Om mensen weer in contact te laten komen met het NU en zichzelf. Om ze weer te laten ontdekken wat ze werkelijke belangrijk vinden in hun leven. En om daar ook dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid kan een enorme boost zijn voor het geluksgevoel.’
‘Je bent lekker enthousiast en weet waar je over praat hoor ik al, fijn hoor, dat je werk hebt gevonden waar je je ei in kwijt kan…’ Ik ben gelijk getriggerd.
‘Als je eens wilt langs komen voor een vrijblijvend gesprek? Je bent meer dan welkom! Dan gaan we samen eens onderzoeken wat je kernwaarden zijn en of dit nog matcht met je huidige baan. Je leeft toch niet om te werken? Wat is voor jou écht belangrijk? Misschien kan een kleine aanpassing al een wereld van verschil maken…’ Hij kijkt me aan en glimlacht: ‘Ja, daar sta ik wel open voor.’ En we maken meteen een afspraak.
Chris Alfons begeleidde me online bij dit proces. Door zijn bruikbare tips en juiste ‘regie aanwijzingen’ kwamen de zelfinzichten snel en dit heeft geresulteerd in een meer duidelijk verhaal van mij als coach en trainer.
Zijn drijfveer: “Ik wil heel graag mensen helpen maar wist niet goed hoe ik dat kon doen, totdat ik erachter kwam dat ik met trainingen en coaching ook mensen kan helpen, hoe klein mijn bijdrage ook mag zijn.” LinkedIn
Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching, training en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van yogalessen, (online) coaching en trainingen in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *