‘Stel jezelf even voor’ (4)
26 februari 2022Wie ben ik?
4 maart 2022Vandaag is het ‘Aswoensdag’. Een kerkelijk gebruik is dat op die dag een ‘askruisje’ gehaald wordt. De priester zet dan met as een kruisje op je voorhoofd. Dit als teken dat je een tijd van bezinning en bekering ingaat. Het is het officiële begin van de vastentijd ook wel Veertigdagentijd genoemd. Veertig dagen die verwijzen naar de veertig dagen die Jezus doorbracht in de woestijn. Het is de voorbereidende tijd op Pasen, het feest van Licht en Liefde, dat precies veertig dagen ná Aswoensdag (de zondagen niet meegerekend) plaatsvindt.
Ik realiseer mij dat sommige mensen totaal geen weet hebben van deze religieuze gang van zaken. Mááár, als ik roep “Carnavaaaaaal“ dan worden de oren gespitst. Hossende mensen op carnavalskrakers waarvan ik de titels te beschamend vind om ze te noemen. Je kunt het feest geweldig vinden of verafschuwen: iedereen weet wél waar ik het over heb. Wat misschien niet iedereen weet, is dat carnaval en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Carnaval is van oudsher een eetfestijn, omdat dit de laatste mogelijkheid is zich te buiten te gaan voor aanvang van de vastentijd. In de katholieke traditie is klokslag middernacht vóór Aswoensdag carnaval voorbij. Op deze zogeheten ‘vette’ dinsdag werd in vroegere tijden al het vet wat in huis was juist opgemaakt. De naam ‘Dinsdag-Vastenavond’ pretendeert dat wellicht niets gegeten wordt, maar het tegenovergestelde is dus juist het geval. Zo zat ik gisteravond aan mijn veroveringen: een chocolate-peanutbutter bar, een karamel appeltaart van de Starbucks, een pompoen muffin van de traiteur op de Overtoom en 2 tiramisu toetjes.
“Wat betekent het voor jou om iets te laten wat je stiekem graag wilt?”
Toen ik vijf jaar geleden voor de eerste keer bewust koos om deel te nemen aan de vastentijd reageerde veel vriendinnen van mij geschokt, omdat ze dachten dat ik 6 weken lang niets zou eten… Ik heb hen uitgelegd dat dat zeker niet mijn bedoeling was! Voor mij persoonlijk is het bezinning, de weg vervolgen van mijn spirituele reis. En dat is voor mij iets laten wat ik eigenlijk heel erg graag zou willen. Gezien het feit ik een enorme liefhebber ben van Starbucks muffins, ijs, koekjes en chocolade had ik me toen voorgenomen tot aan Pasen niets van dit alles te nuttigen.
De mascarpone smelt op mijn tong. Het zachte zoete laagje cake met het vleugje likeur doet mij naar meer verlangen. Ik wil dat de sensatie eindeloos duurt. Nog een paar happen en dan is het laatste bakje echt op. De gedachte: ‘Meer dan 40 dagen geen geraffineerde suiker’ spookt door mijn hoofd. Voelend in mijn lijf, weet ik dat het goed is. Van de afgelopen vijf keer, is het deze keer echt de lastigste, merk ik op. De suikerverslaving houdt mij al een week in zijn greep. Vorige week dinsdagavond voltrok hier hetzelfde tafereel. Gewapend met pure advocaatpaaseitjes, Engelse drop, kersenbonbons en Doritos met geitenkaas. Hilarisch: ik had me een week vergist…
De vastentijd is een tijd van bezinning voor mij. Een tijd van in mezelf keren. Waar sta ik nu in het leven? Hoe wil ik mijn leven leven? En met wie? Wat maakt mij écht gelukkig? Deze vragen wil ik niet zozeer vanuit de mind (hoofd) beantwoorden, maar meer vanuit het hart. Leven vanuit mijn ziel. En dat is lief zijn voor mezelf. Mezelf iets gunnen in deze periode. Zoals bijvoorbeeld mezelf knuffelen. Juist op die momenten als het niet zo lekker gaat. Puur uit liefde voor mijn lichaam kies ik om die zoetigheden te laten staan.
“...om de houding van je innerlijke vrijheid te oefenen...”
Vandaag de dag zijn er nog maar weinig mensen die bewust ‘vasten’. Het woord impliceert dat je je helemaal onthoudt van eten. Zoals uitgelegd hoeft dat niet zo te zijn. De vastentijd kan voor ieder van ons wat anders inhouden. Zo kun je je bijvoorbeeld voornemen iets te laten wat je normaal graag doet. Of juist iets te doen voor een ander of voor een goed doel. Zo zei iemand tegen mij dat het doel van de Vastentijd voor haar was, om de houding van je innerlijke vrijheid te oefenen. Dat vond ik een hele mooie. En een lastige…
Wat zou de vastentijd voor jou kunnen betekenen? Dat is eigenlijk mijn boodschap voor nu. Het is niet makkelijk iets te laten wat je heel erg graag zou willen. Wat doet het met je? Hoe voelt het? Hoe is het om iets voor een ander te doen zonder er zelf beter van te worden? Is het niet mooi om eens op een andere manier naar je leven te kijken en je te bezinnen? Eigenlijk is ieder moment daar geschikt voor. Alleen doen we dat vaak toch niet... Waarom niet nu?
Deze tekst werd gepubliceerd op Aswoensdag in maart 2014. Nu in 2022 herpost op Carpe Nunc met enige aanpassingen.
Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching, training en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van yogalessen, (online) coaching en trainingen in Amsterdam of buitenland.