‘Stel jezelf even voor’ (3)
26 februari 2022
Wat betekent de vastentijd?
2 maart 2022

‘Stel jezelf even voor’ (4)
“Hoi, mijn naam is Trix.” Ik kijk de groep rond. “Ik woon en werk in Amsterdam.” Ik laat even een stilte vallen en voel: wat wil ik delen? “Ik merk dat ik ontzettend veel zin heb om vandaag te starten met deze vitaal coach opleiding en ik merk ook op dat ik wat onrustig er bij zit. Mezelf voorstellen vind ik altijd stiekem een beetje spannend ofzo.”

Ik wacht even en neem de non verbale reacties in me op. Mensen luisteren, zie ik. Wellicht herkennen ze het ook wel een beetje. “Ja, iets over mij: ik ben een ondernemend persoon, sportief, enthousiast… en heb een brede interesse. Vind veel dingen leuk. Dat uit zich ook in wat ik doe. Naast mijn baan bij de eenheid Amsterdam als informatie coördinator bij de afdeling milieu criminaliteit, werk ik als yogadocente, mindfulness- en compassiecoach en geef ik trainingen op het gebied van mentale veerkracht. Dit doe ik in dienst van een ander bedrijf die een app heeft ontwikkeld op het gebied van mind, body en food.”
Ik laat bewust een pauze vallen na deze opsomming. En ook wel een beetje om dicht bij mezelf te blijven. Te snel praten, waar ik de neiging toe heb, brengt me alleen maar verder weg van wat ik eigenlijk wil vertellen. Ik vervolg: “Ik werk daar als mind-coach en heb de mind-programma’s geschreven. Dat vond ik echt tof om te doen. Bijvoorbeeld: hoe ga ik om met het piekerverstand, hoe zorg ik goed voor mezelf, nog één over dankbaarheid… Daarover heb ik weer webinars gegeven. Tot slot huur ik om de week een praktijkruimte en geef ik Bodytalk behandelingen.”
“Carpe Nunc betekent Pluk het moment…”

Dit gaat lekker, voel ik. Maar dan terwijl ik de volgende zin op rare lage toon uitspreek, kijk ik naar beneden, ik sla mijn ogen neer! “Oh ja, en ik heb mijn eigen bedrijf: Carpe Nunc... dat betekent Pluk het moment...” Ik heb het opgemerkt, herstel snel en kijk bewust mijn collega’s en de trainers weer aan en op andere toon zeg ik: “Op dit moment ben ik bezig de programma’s die ik eerder geschreven heb, in een online mindfulness training te zetten.” Zo, ik ben er weer. “Meditatie is naast sport trouwens heel belangrijk voor me om dagelijks te doen,” glimlach ik. “En nu geef ik het stokje door!”
Heel lang in de spotlights staan, onvoorbereid zomaar iets zeggen…ik blijf me er niet heel comfortabel onder voelen. Toch, als ik mensen later spreek, zeggen ze altijd: ‘huh, jij zenuwachtig?’ Kennelijk kom ik wel zelfverzekerd over. Het is ook een kwestie van veel doen! Ik reflecteer snel op wat ik zojuist heb gezegd. Heb ik alles wel benoemd wat ik had willen benoemen? Wat is mijn eerste gevoel erover? Ik merk op dat mijn hartslag wat aan de snelle kant is. Het is oké. Ik scan mijn lichaam om weer helemaal in te checken bij mezelf. Ja, ik heb er een goed gevoel over.
Een week later zit ik (online) bij een training “Mindfulness in organisaties”. De opdracht is als volgt: presenteer jezelf aan de hand van 3 vragen, je hebt 15 minuten voorbereidingstijd. Mijn jaag-systeem gaat helemaal aan. Ik maak gebruik van het voordeel dat ik online een powerpoint presentatie kan maken. Ik ga helemaal los én ik merk dat de vrijgekomen adrenaline mij helpt.
Ik heb er zin in én ik merk de kriebels in mijn buik op terwijl ik enthousiast mijn verhaal vertel. Wat voor mij de highlights zijn van mindfulness. Wie ik ben en wat ik doe. En waarom ik mindfulness binnen organisaties zou willen aanbieden. De grap is dat hier een ander publiek zit. Ik hoor mezelf hele andere dingen zeggen dan een paar weken geleden! Ik duik dieper in op ‘wie ben ik’ en leg ook wat meer uit over Bodytalk. Grappig is dat toch!
“Groeien in opmerkzaamheid en bewustzijn...”

En dan herinner ik me de woorden van Chris weer uit onze laatst sessie: "Zie het als een speelveld. Jij checkt bij jezelf wat je wel of niet wil delen over jezelf of wat je doet. Houd in gedachten: wat is je kernboodschap?" En dat weet ik maar al te goed: met alles wie ik nu ben geworden en wat ik doe, wil ik zaadjes van opmerkzaamheid planten bij mensen en organisaties. Dat men zich bewust wordt wat hun waarden zijn en dat ze hiernaar leven. Dat men fysieke en mentale (stress)signalen gaat (h)erkennen en weet hoe hiermee om te gaan.
De laatste tijd had ik veel oefen-mogelijkheden om mijn verhaal te pitchen. Iedere keer deel ik een ander verhaal. Soms begon ik zelfs in 2007, toen mijn vader overleed, omdat dit ook aanleiding is geweest van mijn zelf-onderzoek en eerste meditatie lessen. Soms deel ik over mijn burnout in 2009, omdat dit ook heeft gezorgd voor 180 graden andere keuzes maken: een yoga docenten opleiding in 2010. Dan weer vertel ik over de diverse coach opleidingen die ik heb gedaan. De ACT in 2015 en Effortless Coaching in 2016. Stuk voor stuk hebben ze mij wat gegeven en bleek dit bagage voor de toekomst.
Soms leg ik heel uitgebreid uit wat Welly of Bodytalk inhoudt. Een andere keer laat ik beiden weg uit mijn verhaal. Ik heb geleerd van de sessies met Chris dat 'je pitch' niet altijd zo gaat zoals je had gedacht. Het ligt aan het moment, hoe je jezelf voelt, wie er voor je zitten, wat je wilt delen. Mijn allerbelangrijkste les is: mindful spreken. Terwijl ik wat vertel me ook bewust zijn van wat ik zeg én voel. En, ook niet onbelangrijk: mezelf niet veroordelen als het anders loopt, de controle loslaten en mezelf blijven ondersteunen: dat wat ik ook deel, altijd goed genoeg is.
Chris Alfons begeleidde me online bij dit proces. Door zijn bruikbare tips en juiste ‘regie aanwijzingen’ kwamen de zelfinzichten snel en dit heeft geresulteerd in een meer stevige verankering van mij als coach en trainer.
Zijn drijfveer: “Ik wil heel graag mensen helpen maar wist niet goed hoe ik dat kon doen, totdat ik erachter kwam dat ik met trainingen en coaching ook mensen kan helpen, hoe klein mijn bijdrage ook mag zijn.” LinkedIn
Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching, training en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van yogalessen, (online) coaching en trainingen in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *