Doelen, resultaten en ervaringen
27 september 2020
Bye bye 2020
28 december 2020

Verjaardag
Verjaardag. Slechts een overgang van een cijfertje… en dan toch: wat een impact het kan hebben. Een vriendin die laatst 40 is geworden pinkte de dag ervoor een traantje weg dat ze haar dertiger jaren achter haar liet. Ondanks dat ze super fit is en heel dankbaar is voor wat er op haar pad is gekomen de afgelopen 40 jaar was het toch wel even slikken…

Ik mag over een paar dagen verschuiven van 38 naar 39. Wat het met mij doet? Het doet me stil staan bij aan de ene kant de sterfelijkheid van het bestaan en aan de andere kant de bewustwording: wat wil ik nou écht? Doe ik nog wel de dingen die ik wil doen? Ja, dankbaar maakt het mij ook wat ik dit jaar heb meegemaakt en ik word weer eens extra bewust van mijn toekomst.
De één plant zijn verjaardag weken van te voren en maakt er een groot feest van. De ander ziet de geboortedag liever stilletjes aan zich voorbij gaan. Hoe je het went of keert: de dag waarop je verjaart, doet toch wat met je.
"Hoe oud voel jij je?”

Chronologische leeftijd is voor mij totaal iets anders dan biologische leeftijd, waar ik mee bedoel hoe oud je lichaam werkelijk is. Dat is meetbaar. Je kent wel van die programma’s waarbij de persoon in kwestie slechts 35 is maar door slechte leefomstandigheden zoals overmatig eten, drinken en roken, blijkt de échte leeftijd 50 te zijn.
Interessant te benoemen dat de invloed van je mentale kracht op je fysieke gestel zo veel groter is dan we worden geleerd op school of zelf hebben ondervonden. Wat je denkt, heeft direct invloed op je lichaam.
Laat me dat uitleggen.
Als je je hele leven je lichaam bekritiseert, tegen jezelf continu zegt dat je niet mooi bent of niet sterk genoeg of al aan het aftakelen bent dan gaat je lichaam dat geloven. Je gaat jezelf erna gedragen en dat verzwakt dus weer je fysieke gestel.
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk maar eens aan negatieve dingen en roep daarbij een gevoel van depressiviteit op en het lichaam neemt een andere houding aan. Het gaat anders lopen, je kijkt meer naar de grond, je schouders gaan hangen. En vervolgens heb je ook minder fut om dingen te ondernemen. Zie je sneller op tegen dingen. Kortom, de bodymind raakt uit zijn eigen harmonisch evenwicht en er kunnen klachten ontstaan of ziekteverschijnselen. Ziekte is het uit balans zijn.
"In hoeverre ben jij je bewust van de connectie tussen body & mind?”

Tegenovergesteld is ook waar. Ken je iemand in je omgeving die optimistisch van aard is? Vaker vrolijk? Hoe loopt die? Vaak lichtvoetig en hoofd opgericht. Borst naar voren en lacht vaker. De kracht van (glim)lachen heeft de Indiase arts Madan Kataria, grondlegger van lachyoga, wel duidelijk gemaakt. Op dit moment is lachyoga in bijna elk land ter wereld te beoefenen en zijn de gezondheidseffecten volop aangetoond. Al een glimlach op je lippen (ook al ben je niet zo vrolijk) zorgt voor het aanmaken van serotonine (gelukshormoon).
Het effect van de bodymind is bewezen en juist nu in tijden van Corona zou daar alleen maar méér aandacht voor moeten zijn. Toch? Hoe kunnen we ons immuunsysteem versterken? Hoe kunnen we onze mindset zo positief mogelijk houden? En als de neiging tot pessimisme toch een keer de kop op steekt: wat doe je om dit om te draaien?
Ben je bekend met het werk van Dr. Emoto? Deze Japanse arts onderzocht wat de invloed van muziek (van klassiek tot heavy metal) en de invloed van woorden (positieve en negatieve) was op watermoleculen. Hij vond dat positieve woorden en klassieke muziek de waterkristallen compleet veranderden. Terwijl negatieve woorden en harde muziek de moleculen letterlijk stuk maakten en afbraken.
Dit onderzoek is zo interessant en van belang omdat ons lichaam voor zo’n 75% uit water bestaat. Dus ook op celniveau gebeuren dingen die we weliswaar niet direct voelen of waarnemen zoals mutaties maar wel kan gebeuren als we negatieve woorden naar onszelf uitspreken of alleen maar in onszelf denken.
"Geef jij jezelf wel eens een bewust positief complimentje?”

Dus, voortaan: als je langs een spiegel loopt: geef jezelf een complimentje, zeg iets positiefs tegen jezelf in de winkelruit in plaats van kritische blikken over je haar of je figuur.
Al met al gaat het allemaal op meer bewustwording. Wat denk ik op een dag? Hoe denk ik over mezelf? Hoe bewuster je wordt van je gedachten, hoe sneller je innerlijke saboteurs kan gaan herkennen en loslaten. Wat ik daarmee bedoel?
Een innerlijke saboteur zie ik als een onbewust programma dat zich herhaalt en herhaalt.
Dat kan bijvoorbeeld de reden zijn waardoor jij niet die stap zet richting je droomleven. Omdat een onderliggend programma waarin je in gelooft de hele boel saboteert. Daar ben jij je nog niet bewust van. Of door onbewuste overtuigingen uit je opvoeding dat je bepaalde patronen hebt ontwikkeld. Het slechte nieuws? Het vergt tijd, moed, durf, discipline en doorzettingsvermogen dit aan te gaan. Het goede nieuws? Een patroon kan worden doorbroken en veranderd.
Hoe meer je bewust wordt, hoe meer dit wordt bloot gelegd, hoe meer je ermee aan de slag kan ze te elimineren waardoor je weer ruimte voelt in je lijf, in je hoofd én vaak die stappen zet die je eerder nooit voor ogen had kunnen houden.
"Gratitude”

Misschien omdat ik 8 dagen voor het nieuwe jaar jarig ben, maar ik vind het altijd fijn terug te blikken op mijn afgelopen levensjaar. Wat heb ik allemaal gedaan? Wat heb ik gelaten wat ik had willen doen? Zit ik nog op koers? Of ben ik beetje van het pad afgeweken? En zo ja, wat heeft me dat dan gebracht?
Ik had dit jaar nooit kunnen bedenken dat ik een fantastische man zou ontmoeten met wie ik al zoveel fijne dingen heb mogen ondernemen. Dat deze relatie mij zoveel plezier en liefde brengt is voor mij het grootste cadeau geweest. En die dankbaarheid draag ik mee in mijn hart. Op naar het volgende jaar, het laatste jaar in het rijtje van de 30: 39. Ik kijk er naar uit.
Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van (online!) yogalessen en coaching in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *