Verjaardag
22 december 2020
Zomerse adempauze
6 juli 2021

Bye bye 2020
Nu de laatste dagen van het oude jaar weg worden gespoeld door de aanhoudende regen, vind ik het fijn terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat is er gebeurd? Wat heeft dit jaar mij gebracht? Wat voor moois heb ik mogen beleven? Zit ik nog op koers met mijn eigen waarden, de dingen die ik belangrijk vind? En ook, wat was een uitdaging en vond ik minder plezierig?

Bewust neem ik de tijd voor deze vragen. Tuurlijk kun je op deze vragen mijmerend antwoord geven starend in de vlammen van het haardvuur of kijkend naar de snel voorbijdrijvende wolken... Ik pak het graag visueel aan en open een mindmap tool op mijn laptop (of pak een vel papier). Tips voor online tooling: mindmup, mindmeister, lucidchart.
In het midden komt het onderwerp te staan. In dit geval het jaar 2020. Daaromheen verschijnen ballonnetjes met verschillende waardengebieden, zoals: werk, sport, gezondheid, yoga/meditatie, persoonlijke ontwikkeling, familie, vriendschap, intieme relatie, coaching, educatie, etc.
"Waar ben ik dankbaar voor in 2020?”

Dan ga ik per waardengebied na: Wat was top? Waar ben ik dankbaar voor? En, wat was de uitdaging? Wat ging minder? Wat had ik anders kunnen doen? Wil ik dit nog zo voortzetten of wil ik iets loslaten?
Een voorbeeld:

Sport

Dankbaar voor het ontdekken van Heather Robertson op YT. Iemand stuurde mij dit als tip toen de sportscholen dicht gingen in de eerste lockdown. Geweldige work-outs en ik merk hoe mijn conditie verbeterd is! Uitdaging: omgaan met de peesirritatie die ontsteking werd net onder mijn beide knieën. Ik kon niet meer hurken, geen yoga doen, en… ook niet meer sporten – wat vond ik dat lastig!- … zelfs trap lopen ging niet pijnloos. Dat duurde geen 4 dagen, geen 4 weken, maar 4 maanden, en nog voel ik het soms.
Ik merk nu ik dit reflecteer dat ik door wil pakken naar de toekomst (2021). Dat ik zeker met Heather door wil en mijn ego-mind schreeuwt er nog een doel bij: ‘Nog fitter worden!’. Ik haal even diep adem en laat het streven los. Het gaat mij veel meer om de ervaring zelf dan om het uiteindelijke doel te behalen, al geef ik eerlijk toe dat op sommige vlakken er wel meer drive is om iets te bereiken.
Praktisch gezien: je kunt natuurlijk in dezelfde mindmap aangeven wat je focus is voor het komende jaar: 2021 in dit geval. En dan wederom per waardengebied aangegeven wat je zou willen, wat je intentie is, doelen stellen en zo een meer bewuste koers bepalen.
" Gebruik een mindmap tool om je wensen voor 2021 te visualiseren”

Ik koos zelf vaak voor om dat in een nieuwe aparte mindmap (of pak een nieuw vel papier) te doen. Tot aan vorig jaar. Ik was ermee bezig toen ik me ineens bedacht dat ik helemaal géén doelen wilde nastreven. Ik had voor mijn neus al een cirkel getekend met betrekking tot mijn zzp’schap en driftig begonnen met doelen formuleren: méér coach-klanten, nog een aantal bijscholingen doen voor yoga, méér trainingen geven, nog een andere yogaschool benaderen, social media platform uitbouwen, website vernieuwen, etc.
Ik besefte dat ik natuurlijk doelen kan neerzetten en kan afvinken. Maar, is dat leuk? Beleef ik daar plezier aan? Waar is de fun en de spontaniteit dan? Dat zag ik ineens anders. Ik koos er bewust voor, na jaren lang deze lijstjes wél gemaakt te hebben, om het los te laten en te ervaren. Te zien wat er op mijn pad zou komen.

Embracing the unexpected

Er was eigenlijk maar één ding dat overbleef dat wel belangrijk was voor mij: om in verbinding te blijven met mezelf en met de Kracht die het leven zelf beweegt. Dus zo ging ik 2020 in: open mind, open heart, embracing the unexpected.
En wow, hoe dankbaar ben ik voor 2020:
Een week op de lange latten met vrienden en schitterend weer. Een hatha yoga bijscholing die voor het eerst werd betaald door mijn werkgever. Live trainingen bij een bedrijf over Leven naar je waarden.
2020 is me dierbaar, omdat dit het jaar is dat ik verliefd werd. Wat een geweldige ervaring om de liefde te mogen beleven en de eerste ontluikende stapjes richting een nieuwe relatie. De lente… ja, de lockdown. Mijn geplande reis naar Trinidad ging niet door. En toch, ik zat met mijn hoofd in de zevende hemel.
"Liefde, Lente, Lockdown, Leven”

Dankbaar voor de 40 dagen meditatie en inspiratie die mijn spiritueel leraar Sri Vasudeva belangeloos voor de 41e keer vanuit Trinidad ons aanreikte, volledig online. Super intens en weer mooie ervaringen rijker.
Begin van de zomer kwam onverwacht een vrijstaand huis in Zuid Frankrijk op ons pad! De grenzen waren net open. En een week later stonden we te suppen op de Middellandse Zee. Bijzonder!
Na de zomer stroomden ineens allerlei verzoeken binnen: een online training over stress management, of ik stoelyoga wilde geven, video’s wilde maken over hoe je je piekergedachten beteugeld, een blog wilde schrijven... Dankbaar voor de flow.
Ik gaf mezelf een retraite cadeau eind november om op te laden en dingen te verwerken. Ik kwam erachter dat ik zelf al opgeladen was en het zaadje om zelf een retraite te geven ontkiemde zich.
Waren er dan helemaal geen uitdagingen dit jaar? Oh ja! Velen 😊
Toen ik in eind oktober positief getest werd op Covid-19 veranderde wel het één en ander in mij. Ondanks dat ik praktisch geen tv kijk of kranten lees, voelde ik me ná de uitslag véél slechter. De dag erop verdween mijn reuk en smaak compleet (en nog is het niet voor 100% terug). Ik had enorme moeite om me over te geven aan het ziek zijn. Mijn concentratie holde achteruit, mediteren kon ik amper. Mijn lijf had spierpijn en voelde zwaar. Dit gevoel deed mij terug denken aan mijn burn-out periode. Weliswaar 10 jaar geleden, maar angst en weerstand vlogen om mijn oren. Gelukkig knapte ik snel op na 10 dagen sudderen in een pyjama en Netflix.
Ik heb veel om dankbaar voor te zijn, en al dien(d)en andere uitdagingen zich ook aan...ik geloof dat alles zo zijn reden heeft om te gebeuren. Voor mij persoonlijk zoek ik dan wat de les is in die situatie; ik wil er graag een les uithalen, ook al heb ik soms geen idee wat. Ik zie het leven graag als leren en ben nieuwsgierig wat 2021 voor mij in petto heeft! Doelen laat ik bewust los, behalve dan... in liefdevolle verbinding blijven met mezelf.
Ik wens jou een mindful, gezond en gelukkig nieuwjaar toe!
"Waar ben jij dankbaar voor?”

Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van (online!) yogalessen en coaching in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *