Van herfst naar lente…
21 mei 2019
Brief aan mijn tweelingziel
13 december 2019

Vriendschap
Deze blog is de tweede van een serie blogs naar aanleiding van een Osho zen kaarten legging. De komende tijd deel ik hier de 7 kaarten die ik recentelijke trok en geef ik tekst en uitleg die bij deze kaarten horen omdat dit wellicht ook voor jou waardevol zou kunnen zijn. Nu: kaart 1: Vriendschap.
De eerste kaart staat voor het ‘hier en nu’; het is de start-kaart. Friendliness. Vriendschap. Het eerste wat in me op komt, is dat ik me zo gezegend voel met de vele vriendschappen in mijn leven. Vriendschappen uit verschillende periodes in mijn leven: een dierbare vriendin die ik al ken vanaf toen we twee jaar waren en waarmee een band voor het leven is opgebouwd tot eigenlijk heel recent een beginnende vriendschap met iemand van het andere geslacht.
Of, dat kan? Vriendschap met iemand van het andere geslacht? Zonder seksueel contact? Zeker weten. Bijna 10 jaar heb ik een hele dierbare mannelijke vriend, met wie ik over alles kan praten, die onwijs goed kan luisteren en op het juiste moment mij een scherp inzicht geeft. Als ik in zijn ogen kijk voel ik een diep contact maar er is geen (behoefte aan) intimiteit of méér. Het is een gevoel van onvoorwaardelijke liefde. Ik gun hem het beste, ik leef mee met zijn leven, er is ruimte tussen geven en ontvangen. Zonder dat ik daar afhankelijk van ben of iets ‘moet’ van hem. En andersom geldt dat ook.

GROEIEN ALLEEN….

In de diverse intieme relaties die ik heb gehad, heb ik andere lessen geleerd. Mogen leren, zou ik willen zeggen. Dat is hoe ik naar relaties kijk, en vriendschappen. Ze komen op je pad, niet voor niets. Wat willen ze mij leren? vraag ik me dan af. Wat mag ik hieruit leren zodat ik zelf kan groeien?
In de relatie die ik een half jaar geleden heb verbroken zat een hele grote les in voor mij. In die 5,5 jaar heb ik meerdere mogelijkheden gehad om die les te leren, maar kennelijk greep ik die niet aan en was er niet aan toe om die stap te zetten. Grappig genoeg heeft de man in kwestie mij ook geholpen in het groeien naar die stap: om onvoorwaardelijk voor mezelf te kiezen.
Toen we 6 jaar geleden een magische start beleefden konden we allebei niet geloven wat de relatie ooit zou kunnen doen verbreken. We wisten allebei: jij bent het. Het was een ongelooflijk bijzonder moment dat ik me zo weer voor de geest kan halen. Het was niet IK die naar hem toe werd geduwd maar een onzichtbare kracht die me letterlijk naar hem toe duwde. Het was zo onwerkelijk.

SADHANA

Bij mij kwam destijds wel één ding op als reden om de relatie te beëindigen: als mijn persoonlijke (spirituele) ontwikkeling in het gedrang zou komen. Ik mediteerde of deed yoga bijna dagelijks en dat was voor mij een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het hield mij destijds ‘wakker’, alert, omdat mijn ‘mind’, het denken, mij nog wel eens kon overspoelen zodat ik het contact met het huidige moment verloor. Dat wilde ik niet!
Langzaam maar zeker vervaagde mijn sadhana (daily practise zoals meditatie). Zonder dat ik het zelf door had. Natuurlijk enigszins verblind door de liefde, maar… er was jammer genoeg een behoorlijke schaduwzijde die oplichtte. Dus, in plaats van goed voor mezelf te zorgen en méér yoga te doen en langer te mediteren, schoot ik in de reddersrol. Dat was 2014. Tja. Het duurde even voordat ik die les doorhad en had geleerd. In 2015. Nadat ik zelf ziek werd, besefte ik dat het niet langer zo kon. Ik moest ingrijpen. Moment 1. Ik moest voor mezelf kiezen. Ik moest mijn lichaam respecteren die aan alle kanten (hoge bloeddruk en netelroos) aangaf dat het niet langer zo ging met zijn tweeën.
““Liefde is twee stromen die samenvloeien zonder hun eigenheid te verliezen”

Ik kijk naar het plaatje op de kaart dat voor me ligt. Prachtige kleuren van 2 sterke bomen. De één geel, de ander roze-achtig. Ze overlappen elkaar enigszins met hun bladeren die samen oranje kleuren. Ze hebben ieder hun eigen kleur én stralen samen óók één kleur.
De takken zijn verstrengeld en hun blaadjes die ieder een eigen kleur hebben, liggen op de grond door elkaar. Het is alsof hemel en aarde elkaar overbrugd hebben door liefde. Beide bomen staan onafhankelijk, ieder geworteld in eigen aarde en met hun eigen connectie met de aarde. Op deze manier representeren zij de essentie van ware vriendschap, volwassen, gerijpt, makkelijk met elkaar, natuurlijk. Er is geen behoefte naar méér, geen drang naar verbinding, geen verlangen om de ander te veranderen in iets anders.
Herken jij dit bij vriendschappen in je leven nu? En hoe zit dat met intieme relaties? In hoeverre zou jij je partner of een goede vriend(in) anders zien? Als je écht heel eerlijk bent? Kun je iemand onvoorwaardelijk accepteren? Kun je verbinden vanuit Onvoorwaardelijkheid? Zonder verwachting? En, zet je ook stappen op Jouw Pad, kies je voor Jouw Groei, zelfs als dat betekent dat je de ander moet loslaten?

TINDER

In een onvoorwaardelijke gelijkwaardige vriendschap is dit nog enigszins ‘makkelijk’… maar hoe vaak verbinden we geen voorwaarden aan relaties (en overigens ook vriendschappen). Bijvoorbeeld: “…nu moet zij maar een keer de telefoon pakken, dat blijf ik niet doen…” of “...als hij dit of dat niet verandert, dan is het voor mij klaar…” of dat je wordt overspoeld met verlangen om je met iemand te verbinden dat je op Tinder op zoek gaat naar iemand die je verlangen kan bevredigen…
Voor mij werkte dat laatste overigens niet. Ik heb dat kort geprobeerd, maar merkte dat het zo’n ongelooflijke afleiding was op de weg die ik loop, dat ik de app er héél snel heb afgegooid…
Ik blijf zoveel mogelijk alert op de onderliggende intentie van het aangaan van een intieme relatie: verlangen, vlucht om niet met jezelf bezig te zijn, bevestiging zoekend… of puur vanuit het moment in contact zijn met de ander en ervaren wat is. Om samen te groeien en elkaar ook durven los te laten als de tijd dat vraagt. Samen Zijn. Zonder gehechtheid aan een uitkomst. Zonder afhankelijk te zijn van een appje of complimentje.

SAMEN GROEIEN

Jan Geurtz noemt dit de spirituele relatie, een onvoorwaardelijke liefdesrelatie waarin je de ander als spiegel ziet zodat je zelf kunt groeien. Ja, het is heel menselijk om verlangen te ervaren naar je partner en daaraan over te geven. En dat je voelt dat je eigenlijk wel een compliment zou willen ontvangen. Maar, maak je er drama van als je je niet krijgt wat je wilt? Of leer je ervan en groei je mee met een stukje onthechting, een stukje losweken van het ego deel dat zo verlangt naar erkenning en bevrediging…
Waarom ga jij een intieme relatie of vriendschap aan?
Osho zegt verder nog over deze kaart:
Deze kaart stipt aan dat je ervoor klaar bent om deze kwaliteit van vriendschap aan te gaan. Je kan al eerder hebben opgemerkt dat je niet meer geïnteresseerd bent in drama’s en vluchtige romances waar anderen zich misschien wel tot aangetrokken voelen. Dat is geen verlies. Het is de geboorte van een hogere, meer liefdevollere kwaliteit geboren uit de volheid van het bestaan. Het is de geboorte van een liefde die werkelijk onvoorwaardelijk is, zonder verwachtingen of eisen. Dit betekent ook dat als het moment gekomen is om elkaar los te laten omdat de wegen scheiden, je de ander vaarwel kunt zeggen. Niet met tranen in je ogen van verdriet, maar met tranen van dankbaarheid voor alles wat de ander voor je heeft betekent; voor alle vreugde dat de ander jou heeft gebracht. Zonder drama, zonder pijn, je gaat simpelweg alleen verder.
[Voor de originele Engelse tekst van Osho, klik hier.]

En ja, ik ben onwijs dankbaar voor elke vriendschap die ik op dit moment ervaar in mijn leven. Dus ook met jou die dit nu leest. Dank je wel dat je mij lessen geeft om te groeien in Spiritueel Bewustzijn.
In de volgende blog de tweede kaart: Totality oftewel Totaliteit.

Nieuwsgierig? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte waar ik les geef in Amsterdam of buitenland, wat er allemaal gebeurt op coach vlak, Bodytalk of de diverse projecten waarin ik participeer. Ga naar het contact formulier en schrijf je in! Of vul je gegevens in als de banner oppopt als je op mijn site komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *