Koan – wat is de volmaakte weg?
17 februari 2019
Vriendschap
26 mei 2019

Van herfst naar lente…
Deze blog is de eerste van een serie blogs naar aanleiding van een Osho zen kaarten legging. De komende tijd deel ik hier de 7 kaarten die ik recentelijke trok en geef ik tekst en uitleg die bij deze kaarten horen omdat dit ook voor jou wat kan betekenen. De tekst is zowel in het Nederlands als in het Engels.
Vorig jaar. 2018. Najaar. Herfst. Guur, stormachtig weer. Chaos door de wind en regen. Het verval van de natuur begint. Brokkelt langzaam af. Capuchons op en paraplu’s boven het hoofd. Weggedoken in de omhoog gezette kragen…
“Van uitademing...

Als je kijkt naar je adem cyclus staat de herfst voor de uitademing. Het loslaten van de lucht door je longen. De bomen die hun bladeren laten vallen. Een zucht naar buiten na de ingehouden adem van de zomer…
Precies in dat herfstige jaargetijde verbrak ik een dierbare, intense, lange relatie. Ik voelde me net als de bladeren die door de wind alle windrichtingen werden opgeblazen. Ik voelde me verscheurd en schoon geblazen tegelijkertijd. Aan de ene kant een zucht van verlichting vermengd met diep verdriet. De smaak van tranen in mijn mond terwijl ik fietste door de stromende regen. Het loslaatproces begon…

FLYING BIRD

Ik woonde in die tijd bij een familielid die het Osho zen tarot kaarten-spel had. Op een zondagochtend toen ik even niets hoefde te verhuizen, trok ik 7 kaarten in een speciale legging die de ‘vliegende vogel’ heet (flying bird). De legging is ook ontworpen in de vorm van de vleugels van een vogel die zijn vlucht neemt. De kaarten aan de linker ‘vleugel’-kant representeren de vrouwelijke ontvankelijke energie, terwijl de kaarten die je trekt en legt aan de rechterkant, staan voor de mannelijke, actieve energie. Elke kaart die volgt op nummer 1 geeft antwoord op de vorige kaart en tilt de vogel als het ware hoger naar zijn bestemming zodat ook diegene die de vraag heeft gesteld in meer helderheid en innerlijke ruimte kan bewegen.
De 7 kaarten die ik toen trok sloten exact aan bij de situatie toen. In plaats van met zijn tweeën naar het exotische Costa Rica, boekte ik mijn reis om. Drie dagen later vertrok ik met het vliegtuig naar een ashram in Trinidad en Tobago. De kaarten misten zijn uitwerking niet. Ik werd hoger en hoger meegenomen door de energieën in de ashram om uiteindelijk uit te komen bij één van de Meester kaarten: Existence (Bestaan).
Nu, een half jaar verder. Ik startte met schrijven van deze blog op 19-05-19. Nog geen 24 uur na volle maan in het teken van Schorpioen dat de nodige emoties veroorzaakte bij mij. Ik ben nu zelf in het bezit van de Osho kaarten en besloot een legging te doen. Het is een ander jaargetijde en ook ik voel me anders. Ik zit buiten in de tuin. Het is lente. Gister lag ik zelfs in bikini op het strand. De bloemen staan in bloei. Van de week glipte ik nog even het prachtige Amstelpark in. Naar de Rhododendron vallei. Wat zijn ze nu mooi! Vol in bloei straalden ze mij tegemoet.
“...naar inademing...

De lente staat in de ademcyclus voor de inademing. Vol verwachting naar het nieuwe toe. De longen vullen zich met zuurstof. Het is een gradueel proces waarin iets actiefs gebeurt. Net zo met de lente. Je ziet het wellicht niet in één dag, maar in de plant gebeurt van alles dat na weken zichtbaar wordt. Het opengaan van een knop tot een kleurrijke bloem die je tegemoet straalt. De inademing brengt zuurstof naar elke cel in je lichaam. En niet alleen zuurstof, ook prana (Sanskrit voor de onzichtbare levensenergie) nemen we in naar elke cel. We verrijken onszelf. Na bijna 2 maanden in de ashram voelde ik me ook vernieuwd. Kon ik weer vrij inademen.

DOWN TO EARTH

De 7 kaarten die ik trok, ontroerde me diep. Dankbaarheid vervulde me. Misschien ook een spoortje van angst voor wat er komen gaat. De uitleg van Osho werkt daarentegen super ontnuchterend. Zo helder en transparant zoals hij het verwoordt. Elke positie van de kaart heeft een betekenis, evenals de kaart zelf natuurlijk.
Ik heb besloten de wereld deelgenoot te maken van deze legging. Omdat de teksten die Osho bij deze kaarten heeft geschreven, voor iedereen herkenbaar kunnen zijn in zijn of haar leven. In welke fase je dan ook bevindt. Wellicht inspireert het je. Wellicht werpt het een andere kijk op zaken waar jij nu staat. De komende tijd deel ik per blog één kaart met de bijbehorende tekst van Osho.
In de volgende blog begin ik met de eerste kaart die ik trok: Friendliness oftewel Vriendelijkheid.

Nieuwsgierig? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte waar ik les geef in Amsterdam of buitenland, wat er allemaal gebeurt op coach vlak, Bodytalk of de diverse projecten waarin ik participeer. Ga naar het contact formulier en schrijf je in! Of vul je gegevens in als de banner oppopt als je op mijn site komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *