What 2 weeks retreating can do…
2 mei 2024
Two weeks at Blue Star ashram
12 mei 2024

Ervaringen van een retraite in Trinidad: activiteiten!


Veel lieve mensen in Nederland stellen mij de vraag: hoe is het daar? Er gebeurt zoveel en op zoveel niveaus... Het is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is 😊


Toch voel ik iets in mij die toch graag een tipje van de sluier oplicht. Want, ook toen ik aankondigde verlof te nemen, vroeg iedereen natuurlijk: Waar ga je heen? Omdat het woord ‘ashram’ niet voor iedereen bekend is, zei ik maar: ik ga 2 weken op intense retraite.


Dus, hoe is het hier?


Ik zal op elk niveau even een kort verslagje doen. We gaan verder met de activiteiten! We zitten namelijk niet alleen maar op een kussentje hehe. 


Om 4 uur word ik wakker. Terwijl mijn wekker pas om 4.45u zou gaan. Ik baal een beetje, 7 uur slaap is gewoon te weinig en ik voel ook nog steeds moeheid in mijn lijf. Ik blijf liggen tot half 5 totdat we worden gewekt door de hoorn. Mijn appjes werk ik in de tussentijd bij.


Rond half 8 na de chant, meditatie en de talk, kun je kiezen uit yoga of chigong. Dit wordt doordeweeks gegeven door de mensen die daar wonen of die als gast aanwezig zijn en gecertificeerd zijn. Ik werd bij aankomst al 3x gevraagd of ik yoga wilde geven… Gelijk gaf ik aan dat ik echt te moe was en ik deze 2 weken wilde ontvangen en liever niet wilde geven…


Nu is het weekend en ik kijk onwijs uit om met de gewichten hier aan de gang te gaan! Ik weet nog thuis in Nederland dat ik de woensdag voor mijn vertrek de laatste Heather Robertson- sessie deed met gewichten. Dit moet ik drie weken missen, dacht ik nog.


Mijn verbazing was groot toen ik hier aankwam en beneden een hele fitness uitrusting was! Maar, gezien én de moeheid en de jetlag en de warmte… voelde ik verstandig mijn lijf en liet die gedachten nog maar even varen.


Je moet weten dat ik thuis in Nederland best veel beweeg. Ik fiets 3x per week heen en terug naar Aalsmeer. Uur heen, uur terug. Per week zo’n 120 km. Vervolgens doe ik 2 a 3 keer kracht training op de dagen dat ik niet fiets. En oh ja, daarnaast nog 1,5 uur padel…. Ik ‘mis’ aan de ene kant beweging hier, aan de andere kant voel ik ook echt: dit is exact nu even wat mijn lichaam nodig heeft als het gaat om vitaliteit. Even geen straffe workouts, maar chigong!


Vanochtend kan ik het tóch niet laten. Ik check natuurlijk wel even mijn energie level en die geeft groen sein. Van half 8 tot half 9, alsnog 32 graden, sta ik een Heather serie te doen, gevolgd door Adriene flow yoga en een korte savasana. Hoe fijn! Het zweet gutst van mijn lijf en het voelt echt heel goed. Iedereen doet vandaag zijn of haar eigen practice. Ik met de gewichten in de weer. Iemand die yoga uit een boek doet, een ander staat met airpods tai chi te doen en iemand anders is bezig met een intensievere hatha yoga serie.


Ik voel me stukken beter na mijn serie. Het heeft een hele andere uitwerking op me dan chigong, maar dit is nu precies goed voor nu. Op naar het ontbijt!


Seva is ook onderdeel van de retraite. Het betekent selfless service; karma yoga wordt het ook wel genoemd. Gewoon corvee dus of andere huishoudelijke taken uitvoeren. Martijn is de seva leider en die verblijft 3 maanden in de ashram. Ik dacht dat ik het enige Blue Star lid uit Amsterdam was, maar mijn verbazing stijgt als blijkt dat hij om de hoek bij het Vondelpark woont en we ook nog een gezamenlijke kennis hebben. 1x in de week is er een seva meeting en wordt besproken wie wat wil doen. Allemaal vanuit liefde en respect en geen gedoe.


Mijn seva die ik toegewezen krijg is iedere dag de eetzaal vegen en dweilen. Daarnaast ook nog 3x in de week na de lunch de grote afwas doen en sowieso wordt iedereen geacht na elke maaltijd zijn eigen bord en bestek af te wassen. Vanaf de tweede week dat ik hier ben wordt mij nog een andere seva taak gevraagd: 2 honden uitlaten om 5 uur.


Na de vroege ochtend puja aan Shiva ga ik met ze een rondje lopen. Simba en Prince zijn verwaarloosde bastaard hondjes. Het is altijd een verrassing of 1 of 2 hondjes in de kennel liggen te wachten. Ik vind het leuk Simba te trainen. Hij trekt onwijs hard aan de riem en dat laat ik niet toe. Het vergt wat oefening, maar het gaat iedere dag iets beter. Prince is daarentegen een lieverd en blijft braaf naast me lopen. Erna duik ik weer mijn kleerkast in om me in het wit te kleden voor de Guru Gita en de meditatie in de grote tempel.


Eigenlijk staat de seva gepland in de middag van 15-17 uur. Dankbaar voor mijn dweil-taak, omdat ik het heerlijk vind om met water bezig te zijn. Niet dat het koud water is, nee dat is gewoon mega warm. Ik moest zo lachen hier toen iemand mij vertelde dat ze het water uit de kraan te koud vond om te douchen! Nou ik denk dat het water uit de kraan minstens 28 graden is… de rode knop heb ik in ieder geval niet gebruikt… Als ik sta te vegen luister ik altijd naar de talk van de ochtend of naar één van de vele voicenotes uit Nederland.


Ik vind het ook heerlijk om mijn gang te gaan. Ik deed dit 5 jaar geleden ook boven, die eetzaal was vele malen kleiner. Alle stoelen op de tafels zetten, eerst vegen, dan dweilen. Het voordeel is dat waar ik begon droog is als ik ben geëindigd. Voordeel van de warmte. Het zweet loopt weer in straaltjes van mijn rug, maar het irriteert niet. Ik doe het op mijn eigen tempo. Of het ligt aan mijn ochtend sessie met de gewichten weet ik niet, maar ik voel dat ik  nog energie heb en ervoor kies vandaag ook nog het yoga dek te dweilen dat zich precies boven de eetzaal bevindt en dus de oppervlakte heeft.


De ‘koude’ douche naar al dat werk is super fijn en om 18 uur zit ik weer schoon en in ander tenue op mijn kussentje in de tempel voor de meditatie.


26 mei geef ik een Stiltedag in de mooie Meditatietuin in het Amstelpark in Amsterdam! Van 13.00-18.00 uur kun je je onderdompelen in mindfulness meditaties die we liggend, zittend, staand en lopend zullen beoefenen. Verder... mindfulness yoga en een eetmeditatie zijn onderdeel van de middag. Gun jezelf te onthaasten en gewoon te zijn. Je hoeft geen ervaring te hebben met mindfulness of meditatie.


Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van transformatie coaching, Self Care workshops, Stiltedagen en Bodytalk sessies. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van yogalessen, (online) coaching en trainingen in Amsterdam of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *