Zomerse adempauze
6 juli 2021
‘Stel jezelf even voor’
25 februari 2022

Van ‘zoeker’ naar ‘verdieper’
Weet jij waarom ben je hier eigenlijk op aarde bent? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Wat kom je hier doen of wat kom je brengen? Wat is jouw levensmissie?


Het zijn vragen waar de één zich wellicht op vroege leeftijd al mee bezig heeft gehouden, terwijl een ander daar zijn hele leven geen seconde over nadenkt…
Ik was 24 jaar toen deze existentiële vragen naar boven kwamen. Wie ben ik? Is er meer tussen hemel en aarde? Wat is de betekenis van het leven? Wat geeft mijn leven zin? Wat betekent spiritualiteit of zingeving voor mij? Ik vind het fijn om over deze levensvragen te filosoferen en vooral ook te voelen.
"Wie ben ik? Hoe wil ik leven? Met wie?”

Het is het jaar 2007. Mijn vader was net overleden. Ik was op het vliegtuig gestapt naar down under. Op de planning voor de komende 3 maanden stond: een trip around the world. Alleen. Dat ik mijn kersverse-weduwe-moeder en mijn toenmalige vriend thuis achterliet, vond ik niet raar. Deze wereldreis-wens had ik al mijn hele (jonge) leven! En daar lag ik, op een bed in Nieuw Zeeland. Ik pakte mijn dagboek en begon te schrijven: Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Hoe wil ik leven? Wat wil ik doen? Met wie wil ik leven?
Het waren de eerste vragen die ik mezelf stelde op het Pad van Bewustwording. Mijn vaders ziekbed en overlijden waren zeker aanleiding. Net als mijn angsten. Mijn angst voor de dood bijvoorbeeld. Als kind had ik al gevoeld dat er méér was dan alleen dit aardse. In plaats van dit voelen als gave of bruikbaar te zien, had het mij beangstigd en had ik angsten ontwikkeld voor de dood die mij weer paniekaanvallen bezorgde.
Ik moet er nu een beetje om lachen nu ik dit typ. Hoe paradoxaal! Want...

...juist de angst voor de dood en de paniekaanvallen waren een motortje. Ik werd door die energie gedreven, ik ging op zoek… Die zoektocht heeft mij vele antwoorden gegeven. Ik wist dat er méér moest zijn dan alleen maar te leven in angst. Dat kon toch niet de bedoeling van het leven zijn? Ik realiseerde me dat ik helemaal niet bang was voor de dood, maar eerder angst had voor het leven zelf! Bang om te falen, bang om de juiste keuze te maken, bang om mezelf te zijn en mijn Licht te stralen…
In 2009 kreeg ik mijn eerste baan na afronding van mijn universitaire opleiding. Ik vond het schokkend en opmerkelijk tegelijk te zien dat iedereen in een soort rat race leek vast te zitten: werken, eten, slapen, en repeat... Ik vond het moeilijk te bevatten dat dít het doel van het leven was. Voor mij gold: het leven is te kort en te mooi om alles maar op de automatische piloot te blijven doen. Ik bleef op zoek...
Het Boeddhisme kwam op mijn pad, dat mij zoveel resonerende antwoorden gaf en mijn interesse voor de essentie van het leven nog meer aanwakkerde. De 4 Edele Waarheden die de Boeddha onderwees brachten mij uit mijn angst-cocon en gaven mij (veer)kracht, hoop en moed. Er is lijden in de wereld (1), zei de Boeddha. Dat lijden kan gekend worden, het heeft een oorzaak (2). Die oorzaak kan opgeheven worden (3). Door het achtvoudige pad te volgen wordt het lijden beëindigd (4). Ik verdiepte me in cursussen en boeddhistische meditatie om dit te doorgronden.
Mensen verschenen. De één als een zachte windvlaag, de ander als een donderslag bij heldere hemel. Ze lieten me allemaal een stukje van de puzzel zien en waren mijn toortsen in de soms overweldigende duisternis. Ze lieten me voelen dat het Leven ook Liefde is; dat angst een illusie is, een emotie die mij wat te zeggen had, mij wat kon leren, waardoor ik meer te weten kwam over mezelf.
"Without darkness no light"

Boeken, mantra’s en video’s inspireerden mij om mezelf meer en meer te accepteren wie ik ben en lief te zijn voor mezelf. Yoga en meditatie zijn door de jaren heen, voor mij toch echt wel de Grote Tools geweest die verdieping brachten in deze wondere wereld van Bewustzijn. Ik koos voor retraites zodat ik mijn obstakels in alle rust onder ogen kon komen en leerde hoe ermee te dealen.
De zoektocht naar de diepere essentie van het leven heeft mij tot nu toe geleid langs vele wegen: breed, smal, lang en kort, vertakkingen, ver en dichtbij. Van Tibetaanse boeddhisme, Osho, non-dualiteit, shaken, Tijn Touber, Mooji tot ecstatic dance, transcendent reizen, Adyashanti en Yogananda. Om telkens maar weer een laagje af te pellen, een laagje dieper te zakken in mezelf…

Awakening

Sinds 2018 heb ik het voorrecht, en dit typ ik in grote eerbied en dankbaarheid, om mijn spiritueel leraar (Sanskrit: Guru) te hebben mogen ontmoeten: Sri Vasudeva. Iemand die 100% onvoorwaardelijk zijn Liefde voor iedereen ten toon spreidt en échte zoekers wil begeleiden naar de Kern. Ik schreef in datzelfde jaar een ervaringsblog over wat de fysieke én energetische eerdere ontmoeting in mij teweeg hebben gebracht.
Mijn vader en moeder hebben mij ontkiemd in fysieke vorm en mijn moeder gaf mij het kostbare geschenk van fysieke geboorte op deze aarde. Sri Vasudeva heeft mij het meest kostbare geschenk gegeven: die van energetische, spirituele geboorte. Een dieper niveau van Bewustzijnsontwaking die met geen pen te beschrijven is... Hij is mijn Spirituele Gids. Jup, met vette hoofdletters. Hij heeft mijn Inner Guru ontwaakt en heeft mij zóveel geleerd over het pad dat hij volgt: Shaktipat Kundalini Mahayoga. En, nog steeds leer ik, wil ik leren. Zoals vanochtend in de stiltemeditatie waarin hij mij zo duidelijk gidst door de chakra's (energetische centra) heen en aangaf dat mijn hart chakra wat meer aandacht nodig heeft en hoe ik dat kon doen.
"Outer Guru pushes you inward, Inner Guru pulls you inside to center"

Terugkomend op mijn eerder hierboven gestelde vragen… Heb ik daar nu klip-en-klare antwoorden op? Ja en nee. Dit zal ik in mijn volgende blog verder toelichten. Een tipje van de sluier.
Nee: aan het einde van het jaar word ik 40 jaar, en ik heb eigenlijk geen idee wat mijn persoonlijke levensmissie hier op aarde is. Ja natuurlijk: inspiratie, ideeën en verlangens naar de toekomst toe heb ik heus wel. Veel wereldse ervaringen heb ik al opgedaan, verre reizen gerealiseerd en samengeleefd met andere culturen, opleidingen afgerond... Ik heb gekozen voor het yogapad, meditatie, coaching en bodytalk... Wat zal het leven nog meer brengen? Heb ik dit werkelijk zelf allemaal gekozen of had het niet anders kunnen zijn? En, als ik iets zou kiezen wat niet mijn Pad is, hoe weet ik dat dan? Of, is alles wat je kiest altijd gewoon 'oke'?
Ja, er zijn veel vragen beantwoord én ook vragen bijgekomen. Sri Vasudeva heeft mij dieper kennis laten maken met wat ik noem het universele doel. Het was op diezelfde reis, inmiddels in Fiji, toen ik opschreef dat ik onderscheid maak in 2 doelen: persoonlijk en universeel. En voor mij betekent het universele doel: groeien in Bewustzijn. Dat is nou precies wat Sri Vasudeva mij leert. Ik was wellicht een zoeker, sinds onze ontmoeting in 2018 voelt het als thuiskomen en noem ik mezelf een verdieper. En, misschien, durf ik wel een heel klein beetje hardop uit te spreken dat deze 2 doelen niet los van elkaar staan. Sterker nog: het ene doel dient het andere... wordt vervolgd.
Carpe Nunc staat voor groei in bewustzijn door middel van yoga, coaching & training in het vergroten van mentale veerkracht en Bodytalk. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe workshops, trainingen, yogalessen en coaching in Amsterdam of buitenland.

1 Comment

  1. Sharon schreef:

    Heel mooi geschreven, je bent een schat! En zo herkenbaar ook het stuk over je universele doel op aarde en je persoonlijke doel. Ik ben ervan overtuigd dat ons universele doel groei en ontwikkeling is- het creëeren in de altijd bewegende energieën van moeder kundalinishakti 🥰 heel mooi! En wat een bofkonten zijn wij met onze ware guru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *